DEĞER ÖNERMESİ
Kullanıcılarınıza ne önerdiğiniz ve sizin kim olduğunuz konusunda açık olun. Onları satın almaya itecek şeyleri söyleyin.
Kullanıcıların %70’i sepet sayfasından ayrılmalarının sebebi olarak ürünün üzerine eklenen kargo ücreti, vergiler vs. olduğunu söylüyor. Bu yüzden sitenizin görünen bölgelerinde ücretsiz kargo önermesi kullanıcıları satın almaya itecektir.
Fakat kullanıcıların sitede durduğu süre boyunca, farklı farklı sayfalarda teklifinizi tekrar tekrar hatırlatmak daha etkili sonuçlar doğuracaktır.
Bu aşamada unutulmaması gereken insanlar “robot” değildir. Uyarıcılara farklı farklı tepkiler verebilirler. Bu yüzden farklı kullanıcı tiplerini incelememiz ve anlamamız gerekiyor.
Temelde kullanıcı tipleri; hızlı ve yavaş karar verenler olarak ikiye ayrılıyor.
HIZLI KARAR ALANLAR
Bu kullanıcı tipi duygusal ve hızlı karar veren kümesinde yer alırlar.
Bu kullanıcılar mantıklı ve hızlı karar veren kümesinde yer alırlar.
YAVAŞ KARAR ALANLAR
Mantıklı ve yavaş karar veren kümesinde yer alırlar.
Duygusal ve yavaş karar veren kümesinde yer alırlar
Bu alandan çıkartılacak olan sonuç; sayfalarınız her kullanıcı tipine hitap edecek şekilde düzenlenmelidir. Personalar oluşturmak kitlenizi tanımak ve onlara yönelik hamleler atmak konusunda elinizi güçlendirecektir.
AÇIKLIK VE BULUNABİLİRLİK
Kullanıcılar bulamadıkları şeyleri alamazlar, Bulunurluğunuza ve sayfanıza gelen kullanıcılara açık olmaya özen göstermeniz gerekiyor
Araştırmalar gösteriyor ki kullanıcılar beklemek ve hatalarla karşılaşmak istemiyor. Temiz bir arayüz ve hız, dönüşüme giden yolda kullanıcıların işini kolaylaştıracaktır.
Kullanılabilirlik, Bulunabilirlik ve Hız temel mottonuz olmalı.
Arama ve Navigasyon
Konuyu kullanıcıların sitenize nasıl geldiğinden soyutlarsak, sitenizin “arama” özelliği ve “yönlendirmeler” aranılan ürünlerin ya da yazıların kolayca bulunabilmesi adına potansiyel müşterilerilerinizin işini kolaylaştıracaktır. Örneğin kullanıcıların sitenize en çok hangi sorguları kullanarak geldiklerini analiz etmek ve bunları sayfanızın üst bölümlerine eklemek kullanıcılara yardımcı olacaktır.
Slider
Büyük boyutlu resimler sayfanızın yüklenmesini geciktirecektir. Bunun yanında slider içindeki yazıları okumakta kullanıcıları zorlayacaktır. Slider’ı kaldırdığınız bir versiyonu test edin ve sonuçları karşılaştırın.
Yazıları azaltın, alt başlıklar, ikonlar, maddeler kullanın
Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu sayfanızı dikkatlice okumazlar, hızlıca göz atarlar, seçtikleri kelimeleri ve resimleri birbirine bağlayarak bir anlam oluştururlar. Yazıları azaltmak, düzen ve açıklığa odaklanmak dönüşümlerinizi arttıracaktır.
Hangisi daha güzel gözüküyor?
İkonları yazıyla bağlayın
Kullanıcılardan, menünüzdeki veya navigasyonunuzdaki ikonların ne işe yaradığını anlamasını beklemeyin. Altlarına ufak açıklamalar ekleyin.
Sitenizin Arama özelliği
Bu başlık, dönüşüm oranları üzerinde hayati etkiye sahip.
Gibi düzenlemeler gözle görülür sonuçlar verecektir.
Filtreler Kullanın
Ziyaretçilere aradıklarını göstermek istiyoruz, bizim istediklerimizi değil. Bu sebeple ;
Mango’nun dönüşümlerini sadece arama ve filtreleme özelliklerinde yaptığı değişiklerle %4,5 arttırması, bu konunun önemini göstermesi açısından dikkat çekici. https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-cee/success-stories/global-case-studies/mango-uses-google-analytics-360-and-optimise-360-testing-mobile/
Lyst sitesinin, arama butonunu daha gözükür yapması, arama özelliğinin kullanımını %13 oranında arttırmış.
Bu yazı Google’ın Win-On-Mobile içeriklerinden referans alınarak hazırlanmıştır. Daha detaylı bilgi almak için https://winonmobile.withgoogle.com/ adresine göz atabilirsiniz.
Konuyla alakalı daha detaylı bilgileri Dönüşüm Optimizasyonu sayfamızda bulabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...
Google Tag Manager üzerinden gelişmiş e-ticaret kurulumuna sıfırdan nasıl başlanılır? Tabi ki bu yazıyı okuyarak...
Google Analytics içerisinde yer alan custom metrics yapısının nasıl tanımlandığı, nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgiye...
Google Analytics üzerinden karlılık hesaplama nasıl yapılır ile ilgili tüm detaylar yazımızda.
Google Analytics özelliklerinden bir tanesi olan Custom Dimension ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gelişmiş e-ticaret kurulumu hakkında detaylı bilgiler burada.