Sempeak Logo
Yükleniyor...
Close
İçindekiler

Google Snippet Nedir?

SERP, yani arama sonucu listeleme sayfalarında bulunan ve sayfanın içeriğini en özet şekilde sunan arama sonucuna “Google Snippet” adı verilir. Snippet; “makasla kesilmiş parça” veya “ufak parça” anlamına gelmektedir.

Featured Snippet Nedir?

Featured Snippet (öne çıkan snippet), Google aramalarında kullanıcı sorgularına en hızlı ve en doğru cevabı vermek amacı ile kullanılan kısa metin alanlarıdır. Featured snippet alanı ile Google, kullanıcılarına daha hızlı cevap sunabilmeyi hedefler. Kullanıcı aramalarına en doğru ve nitelikli cevapları oluşturabilen sitelerin içerikleri Google tarafından featured snippetler ile ödüllendirilir.

Yukarıdaki görselde görebileceğiniz örnekte Google algoritması, “nasıl fit kalınır” aramasına en uyumlu cevabı içeren web sitesini featured snippet ile sunmaktadır.

Featured Snippet Çeşitleri Nelerdir?

Featured snippet alanlarının sıklıkla kullanılan farklı versiyonları vardır. Amaç ve katkı açısından benzer olsalar da görünüm ve işlev açısından farkları bulunur. Google’ın sıkça kullandığı snippet çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Paragraf (Açıklama Metni)
  • Liste
  • Tablo
  • Video

En yaygın snippet çeşidinin paragraf, yani açıklama kutusu snippetleri olduğunu söyleyebiliriz.

  • Paragraf Snippetleri

Paragraf snippet, kullanıcılara doğrudan kısa bir tanımı açıklamak için kullanılan bir metin parçacığıdır. En yaygın kullanım oranına sahip olan snippet olmasının nedeni genellikle  "nedir?" sorgularına yanıt vermesidir. Google'da en çok "nedir", "ne demektir", "açılımı nedir" gibi sorular aratıldığı için en yaygın olarak da açıklama snippet çeşidi karşımıza çıkar.

Yukarıda görmüş olduğunuz örnekteki gibi Google, sorgunun bağlamına göre içerikteki yazılardan kısa alıntılarla bize mini bir cevap oluşturur. Ürün ve hizmetimizin yer aldığı sektördeki aramalarda öne çıkan snippet alanında konumlanırsanız kullanıcılara ulaşma olasılığınız yükselecek, dönüşüm oranlarınız artacaktır.

  • Tablo Snippetleri

Tablo Snippet, Google'ın bir sayfada ilgili yerleri veri olarak çekerek kullanıcılara  bir tablo olarak göstermesi durumudur. Karmaşık verileri toparlaması açısından verimlidir.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi Google arama motoru sayfalarında listelemek üzere doğrudan içerikten bilgiyi alıyor ve tablo halinde kullanıcıya sunuyor. “2023 araç satışlarında marka dağılımı” aramasında gördüğümüz gibi Google bize listenin sadece belli bir kısmını alıntılıyor ve listenin geri kalanını göremiyoruz. Google kullanıcıya aradığı cevabın sadece bir kısmını sunarak merak uyandırıyor. Tabiri caizse kullanıcının ağzına bir parmak bal çalıyor. Bu sayede kullanıcı merakını gidermek için siteye tıklıyor vee bingo! Beklenen tıklama gerçekleşmiş oluyor. 

  • Liste Snippetleri

İçerikte yer alan belirli adımlar, Google'ın kolayca algılayabileceği şekilde madde madde sunulursa öne çıkan sonuç yani featured snippet olarak gösterilebiliyor. Aşağıda iphone telefon modelleri için listelenen snippet alanı örneğini görebilirsiniz.

 

  • Video Snippetleri (Öne Çıkarılan Videolar)

Metin Featured Snippet’lerden farklı olan “öne çıkarılan videolar” genellikle “nasıl yapılır?” sorguları için sıklıkla kullanılır. Google, çoğunlukla kullanıcıların gerçekleştirdiği aramalara izlenebilir cevabın daha uygun olduğunu ön gördüğü durumlarda tercih eder.

Yukarıda görmüş olduğunuz örneğin yanı sıra bir şarkı arattığınızda da karşınıza video snippeti çıkacaktır. “Tarkan Dudu” araması yaparak siz de test edebilirsiniz.

Featured Snippet Nasıl Çalışır?

Google, Featured Snippet'ları belirlerken birçok faktörü dikkate alır. Bunlar arasında içerik kalitesi, alaka düzeyi, kullanıcı deneyimi, yapılandırılmış veri kullanımı ve web sayfasının yapısı yer alır. Bu nedenle, web sitesi sahipleri ve içerik oluşturucuları, Featured Snippet alanlarını hedeflemek için hem içeriklerini hem de teknik alt yapıyı optimize etmelidir.

Ancak, bir web sitesinin Featured Snippet alanı için seçilmesi garantili değildir. Google, kullanıcıların en alakalı ve doğru bilgilere ulaşmasını sağlamak için sürekli olarak algoritmasını günceller. Dolayısıyla, içerik sağlayıcıları, kullanıcı odaklı ve yüksek kaliteli içerikler üretmeye devam etmeli ve SEO tekniklerini kullanarak öne çıkmaya çalışmalıdır.

Featured Snippet alanında çıkacak siteyi seçerken Google, ilk 10 sıralamada olmasına dikkat ediyor. Bu nedenle eğer sektörünüzle alakalı kelimelerde ilk 10 sırada yer almıyorsanız öncelikle SEO hizmeti almanızda fayda var.

Featured Snippet’lerde Sıralama Almak için İpuçları

  • Doğru Anahtar Kelimeleri Belirleyin

Öne çıkan snippet alanında konumlanabilmek için  öncelikle kullanıcıların Google üzerinde nasıl aramalar yaptıklarını belirlemelisiniz. Sektörünüze göre kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını bulmalı, bu alanlara yönelik içerikler üretmelisiniz.

Müşterilerinizin veya potansiyel müşterilerinizin yaptığı aramaları belirleyebilmek için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz birçok anahtar kelime araştırma araçları mevcut.  Özellikle Google üzerinden sektörünüzle ilgili kelimeleri arattığınızda Google, benzer kelime gruplarını karşınıza getirecektir. 

Yukarıda “seo hizmeti” aramasını yapan bir kullanıcıya sunulan diğer aramaları görebilirsiniz. Google, önceden farklı kullanıcıların aratmış olduğu sorguların bazılarını karşımıza çıkarıyor. 

Anahtar kelimelerinizi seçerken her zaman ana odak kelime dışındaki “long tail keywords” olarak adlandırılan uzun kuyruklu kelimelere de odaklanın. Semrush’a ait araştırmalarda en çok featured snippet kullanımının 10 kelime uzunluğundaki  anahtar kelimelerde olduğunu görmekteyiz.

Aynı zamanda kelimelerin aranma hacimleri sizi yanıltmasın. Ahrefs’in yapmış olduğu bir araştırmaya göre kelimelerin aranma hacimleri yükseldikçe snippet alanında yer alma oranı düşüyor.

 

  • En Kaliteli ve Özgün İçerikleri Siz Oluşturun

Snippet alanında çıkmanın özel bir yöntemi veya formülü yoktur. Yapılması gereken tek şey kullanıcılara  mümkün olan en iyi içeriği sunmaktır. En iyi içerik dendiğinde aklınıza en uzun içerik geliyorsa yanılıyorsunuz. Burada amaç en uzun içeriği yazmak değil, en kaliteli, özgün ve doğru nitelikteki içeriği üretmektir. 

  • Doğru Giriş Cümleleri ve Başlıklar Oluşturun

Özellikle “nedir?”  ifadesini içeren sorgularda kullanılan açıklama featured snippet alanında  yer alabilmek için içeriğinizin ilgiyi sorguyu açıklayan paragrafında maksimum 40 - 60 kelimeden oluşan bir metin girişi sağlayın. Semrush’ın verilerine göre bu uzunluktaki açıklamaların snippet alanında çıkma ihtimali daha fazla.

Bunun yanı sıra Heading etiketlerinde yani başlıklarınızda “XXX Nedir?” şeklinde bir kullanım tercih edebilirsiniz. 

Semrush’ın verilerine göre sorgu içeren aramalarda snippet alanı kullanımı çok daha fazla.

 

  • Listeleme Yöntemini Kullanın

Liste Featured Snippet alanında içeriğinizin yer almasını istiyorsanız maddeleme, sıralama gibi yöntemler kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte görebileceğiniz gibi hiyerarşik bir kullanım işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Tablolu Anlatımlara Yer Verin

Tablo featured snippetlerinde yer alabilmek için içeriğinizde bazı bilgileri tablo olarak sunuyor olmalısınız. Klasik bir HTML dokümanında olarak kullanılan veriler Google tarafından tablo featured snippet alanlarında daha sık kullanılır.

Google’ın burada deyim yerindeyse hazıra konduğunu, halihazırdaki tablo formatına uygun şekilde sunulmuş içerikleri tercih ettiğini söyleyebiliriz. Yani bir web sayfası içerisindeki düz bir metinin tablo featured snippet alanında kullanılması ihtimali biraz daha düşük.

  • Videolu Anlatımlara Yer Verin

Birçok insan görsel olarak öğrenmeyi sever, bu yüzden yüksek çözünürlüklü kaliteli  videolar öne çıkan snippet’ler için harika olacaktır.

  • Domain Authority Puanınızı Yükseltmeye Çalışın

Ahrefs’in yaptığı bir araştırmaya göre Google, her iki benzer sayfa arasında kaldığı zaman Domain Authority puanı yüksek olan web sitesini tercih ediyor. Bu nedenle kaliteli web sitelerinden backlink aldığınızdan emin olmanızı öneririz. Ayrıca spam backlink olarak nitelendirdiğimiz zararlı backlinkleri reddedebilirsiniz.

  • Web Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirin

Semrush’ın araştırmasına göre öne çıkan snippet alanında listelenen içeriklerin %93’ü mobil uyumluluk testini başarıyla geçiyor. Sayfalarınızın mobil öncelikli indekse uyumlu olduğuna dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Featured Snippet’de Yer Almak Neden Önemlidir?

  • “0” Pozisyonunda Konumlanma: Kullanıcılar arama yaptığında tüm organik arama sonuçlarının en üstünde sizin içeriğiniz yer alır.
  • Artan Organik Trafik: Kullanıcılar sizin sitenizden cevap alabileceğini fark ettiğinde sayfanıza tıklama olasılığı artacak.
  • Güven: Öne çıkan snippet alanları, Google tarafından seçilir ve markanız daha güvenilir gözükür.
  • Görünürlük: Görünürlüğünüz arttıkça dönüşüm oranlarınız da artacaktır.

Öne Çıkan Snippet'ler Sektörlere Göre Farklılaşıyor mu?

Semrush’ın araştırmasına göre featured snippet  bazı sektörlerde diğerlerinden daha yaygın olarak kullanılıyor. Anahtar kelime bazında yapılan değerlendirmelerde Seyahat ve Bilgisayar - Elektronik alanındaki aramaların yaklaşık %62'sinde  öne çıkan snippet bulunurken, gayrimenkulle ilgili anahtar kelimelerde bu oran sadece %11.

Fakat alan adı baz alınarak yapılan araştırmalarda ise aşağıdaki gibi bir grafik görmekteyiz. Anahtar kelime baz alınarak featured snippet alanları değerlendirildiğinde sağlık sektörü ortalama bir konumdayken domain değerlendirmelerinde pastanın en büyük dilimini almıştır.

Featured Snippet Tiplerine Göre Kullanım Oranları

Yine Semrush tarafından yapılan araştırma sonucunda Paragraf Featured Snippet alanı kullanımının %70’lik bir dilimi kapsadığını görmekteyiz. Video Snippet ise %4,6 ile en az kullanıma sahip.

Featured Snippet Nasıl Bulunur?

Kullanıcıların Google aramalarını ve ilgili aramalardaki featured snippet alanlarını belirlemek isterseniz Ahrefs, Semrush ve Keywordtool gibi araçları kullanabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.semrush.com/blog/featured-snippet/

https://ahrefs.com/blog/featured-snippets-study/

Paylaş
EEAT Nedir? EEAT’ye Göre Sitenizi Nasıl Optimize Edebilirsiniz?
EEAT Nedir? EEAT’ye Göre Sitenizi Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Web sitenizi güçlendirmek için EEAT kavramını öğrenin ve sitenizi EEAT modeline uygun bir şekilde optimize edin.

HTTP Durum Kodları ve Anlamları
HTTP Durum Kodları ve Anlamları

Web dünyasında yolculuğunuzda karşılaşabileceğiniz HTTP durum kodlarının anlamlarını öğrenin! İnternetin dilini çözmek için bu kapsamlı rehb...

YMYL ve SEO Kavramlarına Giriş
YMYL ve SEO Kavramlarına Giriş

YMYL ve SEO, internet üzerindeki bilgi karmaşası içerisinde kullanıcıların doğru bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmesi için belirl...

Evergreen İçerik Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Evergreen İçerik Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Evergreen içerik, zamanla eskimeyen ve sürekli olarak ilgi çeken içerik anlamına gelir.

CDN (Content Delivery Network) Nedir ve Ne İşe Yarar?
CDN (Content Delivery Network) Nedir ve Ne İşe Yarar?

CDN, web sitelerinin içeriklerini daha hızlı ve verimli bir şekilde kullanıcılara ulaştıran bir teknolojidir.