Google Tag Manager Custom JavaScript
Merhaba, bu yazıda google tag manager ın en işlevsel ve işimize yarayan özelliklerinden birisi olan “custom javascript” değişkeninden bahsedeceğim.
Dilerseniz konuya girmeden önce bir internet sitesinin çalışma mantığından bahsedelim, ardından ise konumuza hızlıca giriş yapalım.
Bildiğiniz üzere internet siteleri temelde 2 farklı katmana ayrılır.
Bunlardan ilki back-end ve bir diğeri front-end terimleriyle adlandırılır.
Back-end internet sitesinin database ile bilgi alışverişini sağlarken, front-end ise kullanıcıların internet sitesine girdiğinde ne göreceği ile ilgilidir. Dönüşüm optimizasyonu anlamında bizim daha çok muhatap olduğumuz taraf ise front-end katmanı olacaktır.
Front-end kamanı en temelde HTML, CSS, JavaScript dilleri kullanılarak oluşturulur.
Html, css internet sitenin iskelet ve makyajıyla ilgilenirken, javascript ise siteye interaktivite katmak noktasında işimize yarar.
Konumuza yavaştan girmek gerekirse, başlığımızdan da anlayabileceğiniz gibi bu yazıda sadece javascript kısmı ile ilgileneceğiz. Öncelikle javascript dili ile neler yapılabilir konusunu biraz açmak istiyorum.
Eğer aklınızda javascript ile alakalı karanlık bir nokta kalmadıysa konuyu google tag manager ile javascript seviyesine taşımak istiyorum.
Google tag manager güçlü bir araç, fakat bu güç javascript ile birleşince yapabileceklerinizin bir sınırı kalmıyor.
Öncelikle custom javascript nedir ve neden kullanılır konusuna değinelim.
“Custom javascript” google tag manager üzerinde bulunan bir değişken türü. Bu değişken sayesinde istediğiniz javascript kod bloğunu internet siteniz üzerine çalıştırmanız mümkün. Mümkün olmasına mümkün tabi ki ama bazı sınırlamalar ve şartlarda konulmuş durumda malesef. Bir kaç örnek vermek gerekirse ;
function(){
document.title=’Sempeak’;
}
function(){
var toplamGelir=urunFiyati*urunAdedi;
return toplamGelir;
}
Yukarıdaki örnekteki gibi her bir custom javascript değişkeni mutlaka geriye bir değer “return” etmeli. Aksi takdirde oluştuğunuz değişken yüzünden değişiklikleri submit etmeniz GTM tarafından engellenecektir.
Aklıma gelen temel kural ve dikkat edilmesi gereken hususları kabaca belirttim. Bu aşamadan sonra görsel ve örnekler üzerinden ilerlemek istiyorum.
Bir custom javascript değişkeni oluşturmak için ilk adım, sol menüden “variables” yani değişkenler sekmesine girmeniz gerekiyor.
Ardından açılan sayfada User-Defined Variables yani kullanıcı tanımlı değişkenler bölümünde “New” butonuna tıklayın.
Açılan sayfada ki variable configuration kutucuğuna tıklayın.
Custom Javascript seçeneğine tıklayın.
Bu aşamada ise kod bloğumuzu yazıyoruz, değişkenimize bir ad veriyoruz ve kaydediyoruz.
Yukarıda gördüğünüz görselde bir değişken tanımladık, değişken değerini konsola yazdırdık ve bu değişkeni return ettik. Kaydedip preview mode üzerinden internet sitemize girersek tag manager debugger bizi karşılayacak
Debugger’ın summary kısmında sayfa oluşan eventleri görüyoruz. Sayfa yüklendiği an oluşan event sayısı kadar yazdığımız custom javascript çalışacak. Sitemizin üzerinde tarayıcımızın konsol alanına gidersek bu sahne ile karşılaşacağız.
Zaten bu sonuçtan yazının ortalarından bahsetmiştik. Bunun nedeni aslında örnek olarak bir tıklama sonucu bir değişkenin değişmesini isteyebiliriz, yani bir event sonucu bir değişkeninin değişmesini isteyebiliriz, Bundan dolayı yapılan her etkinlik sonucu değişkenleri güncelleyecektir.
summary kısmının altında bir etkinliğe tıklayıp, yukarıdan variable sekmesinden değişkenin adım adım nasıl değiştiğini takip edebilirsiniz.
Bu oluşturduğumuz değişkeni artık bir çok yerde kullanabiliriz.
{{OluşturduğunCustomJavascriptAdı}} şeklinde basit bir kullanım şekli var. Süslü parantezler arasına oluşturduğunuz custom javascript adını yazarsanız kullanabilirsiniz
Yapılabilecekler tamamen yaratıcılığınız ile alakalı. İlerleyen yazılarımda “javascript ile e-ticaret kurulumu nasıl yapılır” konusuna da değineceğim.
Yakında tekrar görüşmek üzere.
Java Script ile site içerisindeki bilgileri kolaylıkla okuyup gelişmiş e-ticaret kurulumunun yapılmasını kolaylık sağlayabiliiriz.
Facebook reklamlarından sitemize gelen kullanıcıların davranışlarını nasıl takip ederiz? Detaylar yazımızda.
Local storage kullanımının gtm içerisinde hangi tanımlamalar ile kulanılabileceğiniz anlattığımız yazımız burada.
Google Tag Manager üzerinden gelişmiş e-ticaret kurulumuna sıfırdan nasıl başlanılır? Tabi ki bu yazıyı okuyarak...
Google analytics içerisinde yer alan User ID kurulumunun GTM üzerinden nasıl yapılır?
Openstack hakkındaki tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.