Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki insan beynine iletilen bilgilerin %90’ı görseldir. Gözlerimiz saatte 36.000 görsel kaydedebilir ve görseller yazılardan 60.000 kat daha hızlı işlenir.
Hayatın her alanında kullandığımız bu görsel verilere bir yenisi de dijital ortamda ekleniyor. Her geçen gün daha fazla kullanıcı görsel aramaya yöneliyor. Online alışveriş yapan kullanıcılarda görsel arama eğilimi artıyor. Bu eğilimin farkında olan ve bu trende uyan web siteleri üst sıralarda yer alırken, görsel aramaya yeterince önem vermeyen ya da görsellerini nasıl optimize edeceğini bilemeyen web siteleri rakipleriyle yarışamıyor.
Google Arama Ürünleri Direktörü Benjemin Ling’in 2010 yılında belirttiğine göre Google görsellerde 10 milyardan fazla görsel indeksli ve günlük görüntülenme sayısı 1 milyardan fazla olan görsel var. Üstelik aradan 13 yıl geçtiğini düşünürsek bu sayıların çoktan arttığını tahmin etmek hiç de zor değil.
Özellikle satın alma eğilimi olan bir çok kullanıcı, aradığı ürünü Google görsellerde aratarak bulmaya çalışıyor. Moz.com'a göre, web aramalarının neredeyse %27'si Google Görseller üzerinden yapılıyor.
Google görsellerde arama yapan kullanıcıya ulaşmak için hem görselinizin bu kullanıcıya uygun nitelikte olması hem de görsel optimizasyonunun yapılmış olması gerekiyor.
Pinterest’in yapmış olduğu bir ankete göre online alışveriş yapanların %85’inden fazlası görselin içerikten daha etkili olduğunu belirtmiştir. %61’i ise mağaza içerisinde gezinirken tersine görsel arama deneyimi gerçekleştirdiklerinden bahsetmiştir.
%61’in kullanmış olduğu tersine görsel arama yöntemi ülkemizde de oldukça popülerleşmektedir. Tersine arama yönteminde, örneğin, bir kullanıcı kafede otururken kullandığı bardaktan satın almak istediğinde bu ürünün fotoğrafını çekip arama motorunda görsel olarak aratabilir. Günümüzde Z kuşağı arasında oldukça trend olan bu yöntem sayesinde kullanıcıların aradığı ürünü bulması oldukça kolaylaşıyor.
Her geçen gün daha fazla kullanıcı, online alışveriş için görsel aramaya ya da Google görseller seçeneğine yöneliyor. Peki web siteniz için bunu nasıl avantaja dönüştürebilirsiniz?
Çok sayıda web sitesi görsel aramanın önemini kavrayamamış olsa da bu konuya önem vererek üst sıralarda yer alan web siteleri de var. Dünya çapında olan markalar ve pazaryerleri, tüm bu gelişmeler karşısında görsel optimizasyonun bir seçenek değil zorunluluk olduğunu anladı. Bu trende uyum sağlamayan ve görsel aramayı stratejilerine dahil etmeyen web siteleri ise organik trafiği kaybetme riskiyle karşı karşıya.
Eğer bir web siteniz varsa ya da E-ticaret sitesi ile ilgili çalışma yapan bir SEO uzmanıysanız görsel optimizasyonunu mutlaka gerçekleştirmelisiniz.
Alt textler, arama motorlarına görselinizin ne olduğunu anlatan meta verilerdir. Sadece arama motorları için değil kullanıcılar için de önemlidir. Web sayfanız geç yüklendiği ya da yüklenemediği zaman kullanıcı görseli göremese de yazılmış olan alt texti görebilir. Üstelik görsel alt textler sayesinde görme engelli kişiler görselin ne olduğunu rahatlıkla anlar. Bu nedenle görsel alt texti optimize edilmelidir.
Görsel alt textler sayesinde Google, Google görsel arama sıralamasıyla kullanıcının yaptığı sorgu arasında ilişkilendirme sağlar. Hedef anahtar kelime içeren alt textli görsellerin indekslenme ve sıralama alma ihtimali artar.
Arama motorları tüm HTML ögelerde olduğu gibi görsel alt textlerde de anahtar kelime ağırlığını cümlenin en başına verir. Dolayısıyla verimliliği artırmak için hedef anahtar kelime, alt text cümlesinin en başına koyulmalıdır.
Alt text için karakter sınırlaması yoktur. Fakat bir çok ekran okuyucu 125 karakterden sonra etiketi okumayı durdurur. Bu nedenle alt text kısa, sade ve anlaşılır olmalıdır.
Görsel alt text kullanırken az karakter kullanacağınız için gereksiz kelimelerden kaçınmalısınız. Örneğin; “çiçek” görselini anlatan bir görselin alt textine “çiçek görseli” yazmanız gerekmez. Burada “görseli” kelimesi gereksiz yere karakter kullanmanıza sebep olur. Googlebot gibi arama motoru botları dosya türünüzün görsel olduğunu rahatlıkla anlayabilir. Bu nedenle her kelimenizi özenle seçmelisiniz.
Görsellerde sürekli aynı anahtar kelimeleri kullanarak sıralamayı manipüle etmeye çalışırsanız anahtar kelime yamyamlığı olarak da bilinen “keyword cannibalization” sorununa yol açabilirsiniz. Bu sorun web sitenizin ceza almasına bile sebep olabilir. Bunun yerine her görsel için farklı anahtar kelimeler hedeflemelisiniz.
Görsel alt texti ile dosya adında aynı anahtar kelimeleri kullanırsanız, bu iki SEO sinyali birbirini doğrular ve alt text optimizasyonun iyileştirilmesini sağlar.
Görsel optimizasyonu yaparken dosya boyutlarına da dikkat edilmelidir. Büyük görseller sayfa yüklenme hızını düşürebilir. Uzun yüklenme süreleri ise hemen çıkma oranını artırır. Bu nedenle görselleriniz büyükse mutlaka optimize etmelisiniz. Bu noktada görsel kalitesini de göz ardı etmeden sıkıştırma yapabilirsiniz. Görsel yükseklik ve genişliğini manuel olarak ayarlayabilirsiniz.
Bunun yanında Google görseller tarafından desteklenen formatları tercih etmelisiniz.
Görsel formatlarında JPEG 2000, JPEG XR ve özellikle bizim önerdiğimiz "WebP" formatı daha gelişmiş sıkıştırma algoritmaları kullandığı için indirme işlemi daha hızlı tamamlanmasını sağlar.
Ayrıca görseller için lazy load yöntemi de kullanılabilir. Lazy Load yönteminde kullanıcıya tüm web sayfasını tek seferde sunmak yerine, yalnızca gerekli bölümün sunulması sağlanır. Geri kalanı ise kaydırma yapıldıkça açılır. Bu sayede ilk yükleme süresi azalır ve kullanıcıya iyi bir site hızı deneyimi sunulur.
Özellikle görsel arama tercih eden müşteri ne aradığını bilme eğilimindedir. Eğer kullanıcının aradığı görseli alakalı bir biçimde sunabilirseniz rakiplerinizin önüne geçme şansınız artar. Bunu yaparken mutlaka özgün ve kaliteli görselleri tercih etmelisiniz.
Yapılandırılmış veriler, Google’a sayfa hakkında ipuçları veren işaretlemelerdir. Google, yapılandırılmış veriyi sayfanın içeriğini anlamak için kullanır. Özellikle E-ticaret sitelerinde yapılandırılmış veriler çok büyük avantaj sağlar. Örneğin aşağıda bulunan örneği incelediğimizde “çiçek” sorgusu yaptığımız zaman bazı görsellerde “ürün” ve “stokta” ibarelerinin olduğunu görebiliriz. Bunun sebebi doğru yapılandırılmış veri işaretlemesinin yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Ürün ya da yemek tarifi işaretlemeleri yaparken görselleri doğru bir şekilde işaretlemelisiniz.
Nasıl doğru işaretleme yapacağınızı öğrenmek için yapılandırılmış veri işaretlemesi yazımızı okuyabilirsiniz.
Yapılandırılmış veri kodunuzu Zengin Sonuçlar Testi ile test edebilirsiniz.
Site haritası olan görsellerin arama motoru botları tarafından keşfedilme ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle görsellerinizin taranması, indekslenmesi ve sıralama alması için mutlaka görsel site haritası oluşturmalısınız. Sayfalarınız için yaptığınız site haritasının yanı sıra görselleriniz için site haritası oluşturmalı ve Google Search Console ile bunu bildirmelisiniz.
Görselleriniz için optimizasyon çalışmaları yaparken sitenizin nasıl etkilendiğini takip etmeyi de unutmayın. Bunun için görsel arama sonuçlarında hangi görsellerinizin öne çıktığını ve ne kadar trafik aldığını görmek için Google Search Console’dan yararlanabilirsiniz.
Google’ın son yıllarda yaptığı güncellemeler de görsel aramanın ne kadar vazgeçilmez olduğunu ve Google’ın bu alana gittikçe önem verdiğini gösteriyor. Bu da görsel optimizasyonun bizim için kritik olduğunu anlatmaya yetiyor.
Tüm bu optimizasyon çalışmaları sonunda hem web sitesi performansınızı artırabilir hem de kullanıcı deneyimine katkı sağlayabilirsiniz. Kaliteli, özgün ve etkileyici görsellerin kullanıcıları sitede daha uzun süre tuttuğunu unutmayın. Bu sayede web sitesi trafiğini artırın ve potansiyel müşterilerinize bir adım daha yaklaşın.
Unutmayın, görsel optimizasyon ile görsel arama yapan kullanıcılara ve çok daha fazlasına ulaşmak mümkün!
Günümüzde SEO performansına zarar vermeyecek ve hatta olumlu yönde etkileyecek Pagination yapısı nasıl olmalı sorusuna yanıt vermek istiyoru...
React tabanlı internet sitelerinde SEO sorunlarını ve çözüm önerilerini inceleyebilirsiniz.
Google yapısal veri kod yapısı, türleri ve kullanım amaçlarını inceleyin. Structured data nedir sorusunu cevaplayarak siteniz için rich sni...
SEO rehberi akılda kalıcı içeriği ve sade anlatımıyla Sempeak Blog'da. SEO hakkında temel bilgiler edinmek için hemen sayfamızı ziyaret edin...