2021 bir önceki seneler ile karşılaştırıldığında en fazla güncellemenin gerçekleştirildiği yıllardan birisi oldu. 2020 yılında duyurulan sayfa deneyimi güncellemesi ve her yıl gerçekleşen temel çekirdek algoritma güncellemelerinin yanı sıra Google’da 2021 yılında birçok ara güncellemeye tanıklık ettik.
Arama sonuçları görünümü ve sıralamalarında son yılların en değişken dönemlerden birisini yaşadık.
2021 yılında gerçekleşen önemli algoritma güncellemelerine göz atarken, güncelleme detaylarına ve 2022’de SEO stratejilerini nasıl bir çerçevede ele alacağımızı belirleyecek noktalardan bahsedelim.
Google, bu yıl birçok algoritma güncellemesi gerçekleştirdi ve özellikle yaz dönemi oldukça yoğun geçti. Bir ay içerisinde üç güncellemenin yayına alındığı bir dönem yaşandı ve bu güncellemeler sonrası, bazı web sitelerinin görünürlüğü ve organik trafiği artarken bazı web siteleri kayıplar yaşadı.
Bazı güncellemeler diğerlerinden daha fazla etkiye sahip olabiliyor, yayına alınan bir güncellemede web siteleri için her zaman sıralamada yeni kazanım ve kayıplar söz konusu olur.
Bu yıl güncellemelerin sıklığı ve kapsamı, arama sonuçlarına olan yansımasını detaylı şekilde analiz etmeyi de zor hale getirdi.
Öncelikle 2021’de gerçekleşen tüm algoritma güncellemelerini kısa başlıklar halinde inceleyip, sonrasında her güncelleme hakkında bazı bilgiler ve öngörüleri birlikte inceleyelim.
2021 yılında ise Google tarafından resmi olarak duyurulan ve duyurulmayan toplam 11 güncelleme oldu. Tüm bu güncellemelerin ortak noktası ise arama sonuçları üzerinde yarattığı büyük etki.
1. Pasaj İndeksleme (10 Şubat): Ekim 2020’de İngilizce dilinde yayın yapan web siteleri için “Pasaj Tabanlı İndeksleme” yi duyuruldu. Pasaj tabanlı indekslemenin, küresel olarak kullanımına sunulduğu dillerde arama sorgularının %7’sini etkileyeceği bilgisi paylaşıldı.
2. Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet) Görünürlük Güncellemesi (19 Şubat): YMYL (Your Money Your Life kelimelerinin baş harflerinden oluşan, bir kişinin gelecekteki mutluluğunu, sağlığını, finansal istikrarını veya güvenliğini potansiyel olarak etkileyebilecek sayfalar veya konular) sayfalarının etkilendiği ve öne çıkan snippet gösterimlerinde %40 düşüş yaşandığı bir güncelleme oldu.
3. Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet) Görünürlük Güncellemesi 2 (12 Mart): 19 Şubat tarihinde gerçekleşen ilk güncellemede öne çıkan snippet görünürlüğünde yaşanan düşüş sonrası ikinci güncelleme ile, arama sonuçlarında öne çıkan snippet sayfaları tekrar daha görünür olmaya başladı.
4. Ürün İncelemeleri Güncellemesi (Product Reviews) Güncellemesi (8 Nisan): Kapsamlı ürün incelemelerinin yer aldığı web siteleri ödüllendirildi, yetersiz içeriğe sahip web siteleri olumsuz etkilenip görünürlük ve trafik kaybı yaşadı.
5. Çekirdek Algoritma (Core Update) Güncellemesi (2 Haziran): 2021 yılının ilk çekirdek algoritma güncellemesi duyuruldu ve bir sonraki ay için ikinci bir güncelleme duyurusu daha yapıldı.
6. Spam Güncellemeleri (23 – 28 Haziran): Alışa gelmişin dışında bir hafta içerisinde iki güncelleme yayınlandı ve ikisi de “spam” konusu odak noktasındaydı.
7. Sayfa Deneyimi Güncellemesi (25 Haziran): Sayfa deneyimi güncellemesi resmi olarak kullanıma sunuldu!
8. MUM Güncellemesi (Haziran): Multitask Unified Model (Birleşik Çoklu Görev Modellemesi)’in kısaltması olan Mum AI teknolojisi duyuruldu ve yayına alındı.
9. Çekirdek Algoritma (Core Update) Güncellemesi - 2 (2 Temmuz): Haziran ayında gerçekleşen çekirdek algoritma güncellemesinin ikinci fazı.
10. Spam Bağlantılar Güncellemesi (28 Temmuz): Bir ay süren güncelleme, web sitelerine gelen bağlantıların kalitesi odağında, etki oranı yüksek bir spam güncellemesi olarak yayınlandı.
11. Meta Title Görünüm Değişimi (16 Ağustos): Arama sonuçlarında sayfa başlıklarının web sitesinde yer aldığı haliyle değil Google tarafından yeniden yazılarak değişmesi odağında gerçekleşti ve uzun süre SEO çevrelerinin gündemini meşgul etti. (Google https://developers.google.com/search/blog/2021/08/update-to-generating-page-titles adresinde bu güncellemeye ilişkin bir duyuru yayımladı.)
12. Spam Güncellemesi (3 Kasım): Yaklaşık 1 hafta süren güncelleme, yılın bir diğer spam güncellemesi olarak duyuruldu.
13. Ürün İncelemeleri Güncellemesi (Aralık): Nisan ayında yapılan güncellemenin ikinci fazı olarak duyuruldu.
Şimdi de bu güncellemelerin her biri hakkında biraz daha detaya inip, arama sonuçlarında neleri değiştirdiğine bakalım.
2021 yılında gerçekleşen ilk güncelleme, arama sonuçları sıralamalarında büyük bir etki oluşturmadı . Google’ın arama sonucuna etki eden bir güncellemesinden ziyade, yeni bir özelliğin tanıtımı odağında bir güncelleme oldu.
Bu yeni özellik, Google algoritmasının içerikleri dizine ekleme sıralama şekillerini değiştiren bir konuydu.
Bu güncelleme; web sitesinde ana sorguya benzer farklı bir konuyu kapsıyor olsa dahi, sayfa içerisinde bazı bölümleri arama sonuçlarına otomatik olarak yansıtan bir özelliği içeriyor. Esasen “Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler” olarak tabir ettiğimiz sorguları iyileştirme odağında yapılan güncelleme, Google arama botları tarafından dahi kesin bir yanıt bulunmayan “niş sorgular” odağında kullanıma sunuldu.
Aşağıdaki görselde;
Yapay zeka ile öne çıkan snippetlara benzer bir yanıt kutusu olarak görünen örnek bir “Passage Indexing” görünümü.
Google’ın Passage Indexing hakkında söylediği:
“Bazen sorunuza yanıt sunan bir cümlelik içerik, web sitesinin derinliklerinde yer aldığı için kullanıcıların görmesini zorlaşır. Özellikle “uzun kuyruklu anahtar kelimeler” adını verdiğimiz, daha niş aramalar için kullanıcıların bu yanıtı görmesi zor olabilir. Yakın zamanda katettiğimiz ilerleme ile web sayfalarını sadece tümüyle değil, sayfanın içerisinde yer alan pasajları da tek tek indekslemeye başladık. Yalnızca genel sayfanın değil, belirli bölümlerin alaka düzeyini daha iyi anlayıp, samanlıkta aradığınız iğne ibaresini bulabiliyoruz. Bu teknoloji, küresel olarak kullanıma sunduğumuz ve tüm dillerdeki arama sorgularının %7’sini iyileştirecek”.
Mozcast verilerinde 19 Şubat’ta Öne Çıkan Snippet’ların arama sonuçlarında ilk defa en düşük seviyede olduğu görüldü. Arama sonuçlarında öne çıkan snippet sonuçları, %40 düşüş oranında azaldı. Hatta birçok arama sonucunda, Öne Çıkan Snippet'lar tamamen kalktı, özellikle sağlık ve finans aramalarında büyük bir etki yaşandı. (Kaynak: Moz)
En büyük görünürlük düşüşünün tek ve iki kelimelik sorgularda görüldüğü ve en çok YMYL (Your Money Your Life) olarak kabul edilen sayfaların etkilendiği görüldü.
Şubat ayında gerçekleşen güncellemeden 3 hafta sonra, öne çıkan snippet'ler tekrar neredeyse eskisi kadar görünür olmaya başladı arama sonuçlarında.
Google, bu iki güncellemede Öne Çıkan Snippet’larda yaşanan durum ile ilgili bir açıklama yapmadı.
Bu konuda en alakalı açıklama John Mueller’in bir Google hangout sırasında kullanıcıdan gelen bir soru soru üzerine verdiği yanıttı;
“Öne Çıkan Snippet’lar ve zengin içerikli sonuç içeren alanların görünürlüğü ve durumu zamanla değişebilir. Google, her zaman bu özellikler üzerinde değişiklikler yapar ve tetiklemede ince düzenlemeleri gerçekleştirdiğini biliyorum. Bu sonuçları ne zaman göstereceği ya da ne zaman göstermeyeceği zaman içerisinde değişir, biz sadece sorgu eşiğini genel olarak düşünür ya da odağı biraz değiştiririz veya x sorgularda daha az görünsün, daha çok y türünde sorgularda daha fazla olarak söyleriz. Bu coğrafya ve diller arasında da değişkenlik gösterir. Ancak bizim için bu tür değişiklikler her zaman olacağı gibi, aramadaki normal organik değişkenlerdir”. (Google Hangouts)
8 Nisan tarihinde, özellikle ürün inceleme içeriklerini hedefleyen bir güncelleme duyuruldu. (https://developers.google.com/search/blog/2021/04/product-reviews-update ).
Google, web sitelerinde yer alan kullanıcı yorumlarının çoğunun, kullanıcıların alışveriş yapma kararları almasında yardımcı olacak bilgileri sunmadığını tespit etti.
Google’ın güncelleme hakkında söylediği:
“Kullanıcılar, ürünleri basitçe özetleyen zayıf bir içerikten ziyade, derinlemesine araştırmaları paylaşan ürün incelemelerini takdir ediyor. Bu nedenle, bu tür içerikleri sunan sayfaları ödüllendirmek üzerine tasarlanmış, ürün incelemesi güncellemesi ile sıralama sistemlerinde bir iyileştirme paylaşıyoruz.
Bu güncelleme şimdilik sadece İngilizce incelemeleri içeriyor. Bunun, ürün incelemeleri alanında daha zengin sonuçlar sunan sayfalara daha fazla yardımcı olacağına inanıyoruz.”
Hatta Google bu konuda, ürün inceleme bilgi içeriklerini yayınlanmadan önce kendinize sormanız gereken bazı soruların bir listesini yayınladı:
Ürün İncelemeleri güncellemeleri her ne kadar temel bir algoritma güncellemesi olmasa dahi, içerik kalitesi, EAT ve YMYL’nin artan önemini bize tekrar hatırlattı.
Örneğin; bir oyun bilgisayarı ürün incelemesi, yazarın yetkinliği hakkında bilgiler vermeli ve geçerliliği kanıtlanmış kaynaklar ile söz konusu ürün kategorisinde, kanıtlanmış deneyime ve uzmanlığa sahip kişi tarafından yazılmalıdır.
Ürün incelemesi; konunun detaylarına hakim, ayrıntıları sunan ve kullanıcıların ikame ürünler arasından bir cihazı seçmelerine gerçekten yardımcı olabilecek deneyimli teknik donanıma sahip kişiler tarafından hazırlandığında değerlidir.
Google, 2 Haziran tarihinde iki parçalı algoritma güncellemesini duyurdu. Birincisinin 2 Haziran ikincisinin ise Temmuz tarihinde kullanıma sunulacağı açıklandı.
Google’ın güncelleme hakkında söylediği:
“Haziran 2021 güncellemesi için planlanan değişiklikler henüz tam anlamıyla hazır değil bu nedenle tamamlanan kısımlar ile ilerleyeceğiz ve ardından Temmuz ayında ikinci güncelleme yapacağız”.
Güncellemede, zayıf içeriğe sahip web siteleri olumsuz etkilendi.
Çekirdek Algoritma Güncellemesinden sonra, YMYL içeriğine odaklanan çok sayıda site sıralamalarda yükseldi. Kazanan siteler arasında incelemeler ve derecelendirme içeren, teknoloji siteleri, eğitim, hukuk ve finans ve çok daha fazlası yer alıyor.
Bir örnek:
En ünlü iki teknoloji dergisi Techopedia ve Trusted Reviews, SEO görünürlüklerinde benzer bir durum yaşadı. Kasım 2019'da gerçekleşen çekirdek algoritma güncellemesi sonrası, organik görünürlükte büyük bir kayıp yaşandı. Haziran ayına kadar sabit kaldı. Her iki teknoloji dergisi de temel güncelleme sonrası görünürlük artışı yaşadı.
Bu güncelleme ile bazılarını yorumlayabildiğimiz birçoğunu ise tam olarak neleri değiştirdiğini bilmediğimiz, yoğun güncellemelerin gerçekleşeceği bir dönem başladı.
Google, 23 Haziran tarihinde Twitter’da spam güncellemesi gerçekleştireceğini duyurdu. Bu güncelleme ile birlikte bir hafta sonra bir güncellemenin daha olacağı söylendi.
Bu spam güncellemesinin her iki bölümünün de hem arama hem de görsel sonuçları hedefleyen "küresel" güncellemeler olduğu bilgisi verildi.
Google, web sitesi sahipleri için genel ve kalite odağında yönergeleri içeren, güncellenmiş Web Yöneticilerini Yönergeleri Listesi’ne dikkat çekti. (https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/webmaster-guidelines )
Kaçınmanız gereken bazı durumlar;
Google, Haziran 2020’de sayfa deneyimi güncellemesi yapacağını duyurduktan sonra, Haziran 2021’de gerçekleşecek güncellemeye ilişkin, web sitesi sahiplerine güncellemeye hazırlanmak için uzun bir süre verdi.
Güncelleme, kullanıcı deneyimi ile ilgili bazı sinyallerini, sayfa yükleme süreleri, yanıt verme hızını ölçen Temel Web Verileri sinyalleriyle birleştirildi. Birbiriyle etkileşimli öğeler ve sayfadaki görsellerin kararlılığı öne çıkan başlıklar arasındaydı.
Kümülatif sayfa deneyimi sinyali, bağımsız sinyalleri Google algoritmasında tek bir ölçümde birleştirip site içerisinde yer alan tüm sayfaların kullanıcı deneyimlerinin genel kalitesini derecelendirmesini olanak tanıdı.
Sayfa deneyimi sinyaline dahil edilen 3 önemli Core Web Vitals verisi sunuldu;
1. Loading: En Büyük İçerikli Boyama (LCP); belirli bir web sayfasının en büyük öğesinin, kullanıcının tarayıcısında ne zaman görünür hale geldiğini ölçer. LCP, kullanıcı merkezli bir ölçümdür çünkü görünüm alanındaki en büyük öğe genellikle en önemli öğedir ve bunu mümkün olan en kısa sürede oluşturmak, ziyaretçilerinizin kullanıcı deneyimini geliştirir.
2. Interactivity: İlk Giriş Gecikmesi (FID); kullanıcının bir web sitesine girdikten sonra ilk etkileşimde bulunduğu andan, tarayıcının bu etkileşimi işlemeye başlayabileceği ana kadar geçen süreyi izleyen bir gerçek kullanıcı web performans metriğidir. Kısaca FID, bir bağlantı veya buton gibi alanlara tıkladığınız veya dokunduğunuz zaman ile tarayıcının eyleminize yanıt verdiği ve işlemeye başladığı zaman arasındaki gecikmedir.
3. Visual Stability: Kümülatif Düzen Kayması (CLS); adı verilen yeni bir standart ile, öğelerin sayfaya yüklendikten sonra hareketini ve bunun neden olduğu herhangi bir kararsızlığı algılar. CLS, düzen değişikliklerinden etkilenen görüntü alanlarının oranına ve öğelerin hareket mesafesine bakar.
Google, kalitenin arama sonuçlarında en belirleyici faktör olduğunu, sayfa deneyimi güncellemesinin etkisinin şimdilik büyük bir etki oluşturmayacağını öne sürdü. Sayfa deneyimi sinyali, benzer kaliteye sahip iki sayfa arasında ayrım yapmaya yardımcı olan bir sinyal olarak başladı diyebiliriz.
Önemli: Bu güncellemede dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamanın tek sebebi daha iyi bir sıralamaya ulaşmak değil. Google, UX (Kullanıcı Deneyimi)’ni gün geçtikçe daha çok ciddiye alıyor ve ilerleyen süreçlerde bu kriterler arama görünürlüğünde daha fazla öneme sahip olacak.
Sayfa deneyimi sinyali şuan sadece mobil sayfalar için geçerli ancak Şubat 2022’de masaüstü sıralama sistemine uygulanacağını da not olarak düşelim.
MUM (Multitask Unified Model), Google’ın geliştirmekte olduğu en büyük güncellemelerden biri. 2021 Mayıs ayında Google IO konferansı sırasında tanıtıldı. MUM, doğal dil işleme yeteneğine sahip olması nedeniyle Google BERT algoritması ile karşılaştırılsa da Google, MUM yapay zeka algoritmasının BERT AI’den “1.000 kat daha iyi” olduğunu söylüyor.
MUM, dili anlamakla kalmıyor aynı zamanda onu yorumluyor. Aynı anda 75 farklı dilde ve birçok farklı görevde eğitilerek, önceki modellerden daha kapsamlı bilgi anlayışı geliştirmeye olanak tanıyor.
MUM çok yönlülüğü,metin ve görüntülerdeki bilgileri anlamasına ve gelecekte video, ses gibi daha fazla modele genişlemesi bekleniyor.
BERT algoritması gibi, bu yeni teknolojinin olgunlaşması ve arama sonuçlarında büyük bir etkiye sahip olması birkaç yıl sürebilir. Ancak Google 2022’de AI teknolojisi tarafından desteklenen yeni bir arama deneyimi sunacağını dair bir duyuru da yapmıştı.
Haziran ayında gerçekleşen Çekirdek Algoritma Güncellemesinin devamı olarak sunuldu. 1 Temmuz’da yayınlanan güncelleme arama sonuçlarında büyük bir etki oluşturdu ve sonraki günlerde yoğun dalgalanmalar yaşandı.
(Semrush Sensor aracından alınan ekran görüntüsü, Haziran ayında gerçekleşen güncellemeden %42 daha etkili olduğunu bize gösteriyor.)
Bütün temel algoritma güncellemelerinde olduğu gibi, sonuçları etkileyen sinyalleri belirlemek oldukça zor ve temel algoritma güncellemelerinde kayıplar belirli bir sebebe bağlı olarak yaşanmıyor.
Temel güncelleme sonrası düşüş yaşandığında, site içerisinde geliştirmeler yapmaya devam etmeli ve bir sonraki güncellemeyi beklemeliyiz. Genel olarak bu iyileştirmeler sonrası sayfanızın daha görünür olması olasıdır veya sayfada ciddi sorunlarınız varsa, bu daha kötü etkileneceğiniz anlamına gelebilir.
Google 26 Temmuz’da iki hafta içerisinde bir güncelleme gerçekleşeceğini ve bu güncellemenin “Spam” odağında olacağını duyurdu ve güncelleme bir ay içerisinde arama sonuçlarına yansıdı.
Duy Nguyen (Google Arama Kalitesi Analisti) güncelleme hakkında;
“Bu algoritma güncellemesi, birden çok dilde spam bağlantıları daha iyi bir şekilde tanımlama ve geçersiz kılma konusunda daha etkilidir. Spam bağlantıları olan web siteleri, bu bağlantılar algoritma tarafından yeniden değerlendirildikçe arama sonuçlarındaki değişikliklere yansıyacaktır” olarak bir açıklama yaptı.
Google, bu güncellemede, diğer sitelere bağlantı verirken site sahiplerine bağlantıları uygun şekilde değerlendirmelerini hatırlattı. (rel=“sponsored” ve rel=“nofollow”) (Kaynak: https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/qualify-outbound-links?hl=tr)
Web siteniz eğer bu dönemde olumsuz bir durum yaşadıysa, yapılması gereken işlem bağlantı profilinizi analiz ederek, şüpheli ve zararlı olabilecek bağlantıları belirlemektir.
Bu tür güncellemelerde kötü sürprizler yaşamamak için web sitesine gelen bağlantıları belirli periyotlarda analiz edilmeli, düşük kaliteli ve zararlı olabilecek bağlantılar engellenmelidir.
Ağustos ayında arama sonuçlarında sayfa başlıklarının Google tarafından belirlenen şekilde görünmesinde büyük bir artış yaşandı.
Google bu güncellemeyi 24 Ağustos tarihinde onayladı.
Google daha önceki süreçlerde de, sayfa başlıklarını kullanıcı sorgularıyla daha alakalı hale getirmek için bu tür uyarlamalar gerçekleştiriyordu. Ağustos ayında ki güncellemede ise bu değişikliklerin sıklığı ve kapsamı çok fazlaydı ve hatalar içeriyordu.
Danny Sullivan’ın güncelleme ile ilgili söyledikleri;
“Geçen hafta, web siteleri için yeni bir başlık oluşturma sistemini tanıttık. Eskiden web sitesinin başlıkları arama sorgularına göre değişkenlik gösteriyordu yeni sistemimizde olmayacak. Nedeni ise; Yeni sistemin bir sorgudan bağımsız olarak, sayfanın ne hakkında olduğunu açıklamalar için genel olarak daha iyi başlıklar ürettiğini düşünmemizdir.”
27 Eylül tarihinde Google, gelen geri bildirimler doğrultusunda yeni sistemde daha fazla değişiklik yapıldığını ve iyileştirmeler ile daha doğru başlıklar sunmaya başladığını duyurdu.
Google, hala "iyi HTML başlık etiketlerine odaklanmanın" önemli olduğu konusunda ısrar ediyor ve Search Central web sitesinde web sitesi sahipleri için yeni yönergeler yayınladı .
Google 3 Kasım tarihinde, bu yıl dördüncü spam güncellemesini duyurdu. Bu güncelleme, spam içeren veya saldırılardan etkilenen web sitelerini etkiledi.
Google bu yıl dört güncelleme ile spam sayfalara karşı büyük bir savaş vermiş olduğunu bize gösterdi.
Güncelleme, Nisan 2021 ürün incelemeleri güncellemesinin ikincisiydi ve arama sonuçları fazlasıyla etkiledi.
Güncellemeye ait bazı bilgiler:
Google çalışanı Alan Kent’in konu ile ilgili açıklaması;
“Google ürün inceleme güncellemesi tamamen kullanıma sunuldu. Teşekkürler!"
Bu güncellemeler sonrası merak edilen konulardan birisi bu güncelleme yoğunluğunun tek seferlik mi olduğu yoksa yeni normal olarak mı kabul edilmesi gerektiği.
Google 2020 yılında pandemi nedeniyle bazı algoritma güncellemelerini erteledi ve bu güncellemeler belki de 2021’e sarkan birkaç güncellemenin sonucuydu.
Bununla birlikte Google 2022 için arama deneyimine dair birçok yenilik yapmayı planlıyor ve bu değişikliklerin en önemlisi BERT AI algoritmasının çok daha gelişmiş versiyonu olan MUM algoritması.
Şimdilik 2022 için bilinen ilk güncelleme, 2022 Şubat ayında sayfa deneyimi sinyalinin masaüstü sıralamalarında da uygulanacak olması.
2021 yılı algoritma güncellemelerin kısa bir özetini çıkaracak olursak;
Google kullanıcı sorgularına en alakalı sayfaları sunabilmek adına her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bu gelişime ayak uydurmak ve SEO stratejilerine Google’ın sunduğu çerçevelerden bakabilmek çok önemli. Hızlı değişen kullanıcıları ve Google güncellemeleri önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerin SERP’lerini düzenli olarak inceleyerek Google’ın değişim sinyallerini fark etmek ve hazırlıklı olmak kayıplarınızı minimuma düşürecektir.