Arama motoru optimizasyonu yani SEO ile amaç web sitesinin değerini artırarak arama motorunda daha üst sıralara çıkması ve dolayısı ile site ziyaretçi sayısının artırılmasıdır. Bu da web sitelerinin arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilmesi ile mümkün olur. Kapsamlı bir SEO çalışması tüm bu arama motoru kriterlerini, sitenin genel görünümünü ve içeriğini dikkate alarak yapılır.
SEO nedir sorusunun cevabı, bir web sitesi hakkında arama motorları için yapılan tüm iyileştirme çalışmaları olarak tanımlanabilir. İnternet üzerinden bilgi ve ürün aramak için kullanılan arama motorları, bu özellikleri ile web platformlarının en büyük ziyaretçi ve müşteri kaynaklarıdır. Arama sonuçlarında müşterilerin büyük bir çoğunlukla ilk sayfalardaki siteleri ziyaret etmeleri, zamanla bu sektörün oluşmasını ve önem kazanmasını sağlamıştır.
SEO, ilgili anahtar kelimelerle arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak bu kelimelere ait arama trafiğinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefler. SEO çalışmaları ise bu bağlamda web sitelerini tüm yönleriyle arama motorlarına uyumlu hale getirerek ziyaretçilerine daha kolay ve hızlı ulaşabilecekleri bir web platformu sunmayı amaçlar. Bu yönüyle SEO, web sitelerinin daha anlaşılır, kolay kullanıma sahip ve ziyaretçiye aradığı şeyi verebilecek seviyeye gelmesine de yardımcı olur.
Pek çok şirket, e-ticaret firması, blog veya web site sahibi SEO çalışması yapmaya çalışmakta veya profesyonel olarak bu hizmeti almaktadır. Eğer bir ürün veya hizmeti pazarlıyorsanız SEO sizin için olmazsa olmaz bir araçtır. Doğru bir SEO çalışması ile pazarladığınız ürün veya hizmeti potansiyel müşterisine daha hızlı ve doğru bir şekilde ulaştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra pazarlama faaliyeti gütmeyen bir web sitesine sahip olsanız bile şirketinizin tanınırlığını, marka değerini profesyonel SEO danışmanlığı hizmeti ile artırabilir ya da sitenizin ziyaret oranlarını yükseltebilirsiniz.
SEO çalışmaları genel olarak site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi SEO, web sitenizin tasarımı ve yazılımı yanında özellikle halihazırda sahip olduğu içerikler üzerinde yapılan kapsamlı çalışmaları kapsar. Site dışı SEO ise site dışından gelen linkler ve görsel materyaller, sosyal medya, forumlar ve bloglar gibi çeşitli kaynaklar üzerinden siteye ziyaretçi akışı sağlayarak sitenizin tanınmasını ve kalitesini artırmaya yönelik bir çalışmadır.
Öncelikle SEO Danışmanlığı hizmeti almak istediğiniz web sitesi çeşitli profesyonel araçlarla incelenir ve detaylı bir SEO raporu ortaya çıkartılır. Ardından pek çok kriter göz önünde bulundurularak bu rapor analiz edilir, siteniz üzerinde (site içi SEO) ve sitenizin dışındaki kaynaklar kullanılarak (site dışı SEO) ne gibi değişiklik, geliştirme ve düzenleme çalışmaları yapılacağı belirlenir. Tüm bu işlemler arama sonuçlarında sıralamada gözükmek istediğiniz kelime ve/veya kelime grupları baz alınarak yapılır. Sitenizin üzerinde de aynı işlemler yapıldığından arama motorlarının botları sitenizi daha sık taramaya, daha çok içeriğinizi arama sonuçlarında göstermeye ve zamanla sitenizi belirlenen kelime ve/veya kelime gruplarında üst sıralara taşımaya başlar.
On-Page SEO (“site içi SEO” veya “sayfa içi SEO”), web sitenizin kullanıcılar ve arama motoru botları için optimize edilerek arama motoru sıralamalarını iyileştirmeyi amaçlayan çalışmaların bütünüdür. On-Page SEO, web sitenizin dışında meydana gelen sinyalleri (örneğin; backlink) optimize eden Off-Page SEO’dan farklılık göstermektedir.
On-Page SEO, arama motoru botlarının web sitesinin tanımasına yardımcı olmakla beraber ve sayfa içeriğinizi anlayabilmesi için önemlidir.
On-Page SEO uygulamaları ise şu şekilde sıralanabilir;
On-Page SEO stratejilerini uygulayarak web sitenizin görünürlüğünü (SEO Visibility) ve trafiğini arttırabilirsiniz.
Sempeak olarak Teknik SEO çalışmalarına; web sitenizin mevcut durumu, yapısını inceleyerek ve tüm yapıyı analiz ederek başlıyoruz. Söz konusu çalışma, temelde arama motorlarında ürün ve hizmetlerinizle ilgili sayfaların sıralama durumlarına ilişkin değerlendirmeleri kapsıyor. Böylelikle uygulamaya geçirilecek teknik SEO maddeleri için yol haritası oluşturuluyor. Gerçekleştirilen tüm analizler site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarının temelini inşa ediyor.
SEO teknik maddeler arasında yer alan site içi SEO çalışmaları; web sitesinin kurulumunda kullanılan alt yapı sisteminden, sayfalarda yer alan metin, görsel ve sistem üzerindeki eklentilere kadar pek çok farklı unsurun ele alınıyor. Söz konusu analizin ardından ise; web sitesinin arama motorları açısından değerinin ölçülmesi gerçekleştiriliyor. Site haritası oluşturuluyor. Anahtar kelimeler belirleniyor. Metin ve görsellerin SEO uyumlulukları gözden geçiriliyor. Tüm bu teknik SEO maddeleri, sitenize yapılacak olan SEO çalışmasını belirliyor.
Web sitesinde gerçekleştirilecek site içi SEO çalışmalarının planlanması aşamasında yardımcı olan profesyonel araçların bütünü içerik optimizasyonu araçları olarak tanımlanıyor. Söz konusu araçlar farklı özelliklere sahip: Site içerikleri hakkında konu önerileri, anahtar kelime önerileri, metinlerin analizi, kullanıcı arama analizleri, hedef kitle arama yoğunlukları, bölgesel arama analizleri gibi...
İçerik optimizasyonu çalışmalarının tamamı; daha isabetli şekilde SEO içerik hazırlanmasını, daha isabetli şekilde paylaşımlar yapılmasını ve sonuç itibariyle daha çok etkileşim almayı sağlar. Özetle daha çok nokta atışı ve hedef kitle odaklı içerikler oluşturmaya yardımcı olur. SEO’da içeriğin önemi yadsınamaz bir gerçektir ve içerik optimizasyonu da bu konuda SEO'nun sağ koludur. İçeriklerin SEO konusunda uzman metin yazarları tarafından hazırlanması, SEO için sıralanan teknik maddeler doğrultusunda oluşturulması, doğru zamanda doğru platformlarda paylaşılması da en az SEO analizleri kadar kadar önem taşır. Nitelikli ve SEO uyumlu içerikler sayesinde sahip olduğunuz ürün ve hizmetleri profesyonel biçimde ama kullanıcı odaklı olarak anlatma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Teknik SEO maddeleri arasında yer alan Off-Page SEO (site dışı SEO) çalışmaları da aynı hassasiyet ve profesyonel bir yardımla gerçekleştirilmelidir. Web sitesinin sahip olduğu ana kategoriler ve çalışma alanları hakkında gerekli analizlerin yapılmasının ardından; web sitesine referans olabilecek farklı, güçlü ve kaliteli bağlantılara ihtiyaç duyulur.
Site dışı SEO konusunda en birincil etki tanıtım çalışmaları olarak da tanımlanan referans alma sistemidir. Site dışı SEO çalışmaları kapsamında web sitenize referanslar satın alabilirsiniz ancak bunun için satın alma işlemini gerçekleştireceğiniz web sitesinin analizini iyi yapmalı ve doğrudan işiniz ve alanınızla ilişkili, nitelikli ve yoğun trafiğe sahip sayfalar tercih etmelisiniz. Bu işlem için de yapılması gereken tüm çalışmalar SEO standartları içinde gerçekleşmeli, tekrar eden sayfalar, anlam bütünlüğü olmayan ya da işinizi tanımlamaktan yoksun metinlerle ya da paylaşımlarla yapılmamalıdır.
Anahtar kelime analizi: Sektöre göre uygun anahtar kelime analizi hedef kitleye uygun aranma hacmi yüksek kelimelere odaklanılarak yapılır. Belirlenen anahtar kelimeler doğrultusunda site içerikleri optimize edilir, URL yapıları güncellenir.
Rakip analizi: Sektördeki rakiplerinizi inceleyerek, belli bir dönem içerisinde organik trafiğinizde büyüme, organik trafiğin ciroya olumlu yansıması ve doğru anahtar kelimelerde arama sonuçlarındaki görünürlük hedeflenir.
Sektörel Analiz: Rakip analizi doğrultusunda sektörün rekabet oranı incelenir ve hedefler bu doğrultuda belirlenir.
İçerik optimizasyonu: Hedef kitlenize uygun ve aranma hacimleri yüksek anahtar kelimeleri içeren ziyaretçi dostu içerikler SEO‘ya uygun içerik olarak tanımlanabilir. Web sitesi içerikleri bu şekilde düzenlenir.
Mobil uyumluluk: Mobil uyumlu web siteleri, mobil uyumlu olmayan web sitelerine oranla daha üst sıralarda yer almaktadır. Bu doğrultuda web siteleri mobil uyumlu olacak şekilde düzenlenir.
Kullanıcı deneyimi: Kullanıcı deneyimi esas alınarak site içi etkileşim kontrolleri sağlanır.
Düzenli kontroller: Yapılan düzenlemelerin yazılımsal bir sorun ya da güncelleme ile bozulması mümkündür. Bu yüzden proje düzenli aralıklarla sürekli kontrol edilir.
Veri kontrolleri: Açılış sayfaları, en çok ziyaret alan sayfalar, organik trafik artışları, yeni kullanıcı artış oranları gibi veriler aylık, yıllık gibi periyotlar için incelenirken; aylık ya da sezonluk karşılaştırmalı olarak da incelenir.
Kullanıcı analizleri: Site içi kullanıcı davranışları optimizasyonlar konusunda ipuçları verir. Bu yüzden optimizasyonlar kullanıcı analizleri doğrultusunda yapılır.
Organik trafik satışa nasıl yansır?