A/B Testi nedir? Ne işe yarar?
Pazarlamada temel hedef, ürünün veya hizmetin satışını sağlayarak gelir elde etmek olarak gösterilebilir. Şirketler satışlarını ve dolayısıyla gelirlerini arttırmayı hedefleyici adımlar atarlar. Tabi ki bu adımlar pazarlama stratejileri kapsamında atılmaktadır. Bir şirketin gelirlerini günden güne yükseltmesi kolay bir iş değildir, bu sebepten dolayı şirketler pazarlama stratejilerini doğru belirlemelidir.
Ürünlerini / hizmetlerini e-ticaret alanında satışa sunmuş şirketler pazarlama stratejilerini belirlerken internet sitelerini doğru kullandıklarından emin olmalıdırlar. Web sitesi - ürün uyumu, web sitesinin doğru hedef kitleye ulaşması, performansı, bulunabilme yeterliliği vb. özelliklerin ölçülmesi ve kontrol edilmesiyle efektif bir e-ticaret web sitesi sunmak mümkün. İşte tam da bu noktada A/B testleri yardıma koşmaktadır.
A/B Testi Nedir?
A/B testi kısaca web sitesinde yapılan bir değişikliğin işe yarayıp yaramadığını anlamak için kullanılan bir yöntemdir. Şöyle ki;
Parti malzemeleri sattığımız bir e-ticaret sitemizin olduğunu ve bu site üstünden balon, konfeti, süs gibi ürünler satarak gelir elde ettiğimizi düşünelim. Hedef kitlemiz 18-30 yaş aralığı ve organizasyon şirketleri olsun. Düzenli bir gelirimiz var ve bunu artırmak istiyoruz. Bir fikrimiz var! Sitemizin tasarımı tamamen değiştirelim. Yeni renkler, yeni düzen, yeni görseller vs... Hemen bu fikrimizi hayata geçirip sitemizde gerekli optimizasyonları gerçekleştirerek yeni tasarımımızı yayına alıyoruz. Ama bir farkla, bu yeni tasarımı gelen kullanıcıların yalnızca %50’sine sunalım. Çünkü yeni tasarımımızın eskisinden daha kullanışlı olup olmadığından emin olmamız gerek. O halde elimizde yayında olan iki tasarım var, birincisi performansını bildiğimiz orijinal (eski) tasarımımız, ikincisi ise performansını merak ettiğimiz yeni varyasyon tasarımımız. Dönüşüm oranlarını, getirdikleri trafiği, hedef kitleye ulaşma başarıları, kullanıcı davranışlarındaki tutarlılıklar gibi ölçümlemeleri yapmak için bir süre bekleyerek verileri topladıktan sonra karşılaştırmamızı yapıyoruz. Sonuç olarak yeni varyantımızın orjinaline göre performansını analiz ettikten sonra devam edeceğimiz siteyi ya da yapacağımız geliştirmeleri belirliyoruz.
A/B Testi Ne İşe Yarar?
Yukarıda bahsettiğimiz örnekte A/B testinin kısaca ne olduğunu gördük. Bu örneğe, bir A/B testiyle yapılabileceklerin en basit haliyle açıklaması denilebilir. Şirketler e-ticaret sitelerinde bu test sayesinde hedef kitlelerini değiştirmenin, yeni veya farklı bir eklentinin ya da farklı bir stratejinin dönüşüm oranını veriler halinde elde ederek analiz edebilme imkanına sahip olurlar. Oluşturulan varyant hedef kitleye %50 / %50 değil de farklı oranlarda sunulabilirken cinsiyet, yaş aralığı, coğrafi konum gibi demografik olarak da seçmeli şekilde dağıtılabilir. Bunun yanında kullanılan cihaz, işletim sistemi, ve sürüm gibi teknolojik ayrımlarla kullanıcılara sunmak da mümkündür. Şirketin hedeflerine göre şekil alabilen bir yapı olması A/B testini değerli kılmaktadır.
Kısaca A/B testi e-ticaret sitesinin dönüşüm oranını artırmayı amaçlarken fikirlerin ve yeniliklerin değerlendirilebilmesini, bunu yaparken de trafik (siteye gelen kullanıcı) kaybetmemeye imkan sunan bir sistem olarak dönüşüm optimizasyonlarında önemli yer almaktadır.
İlerleyen zamanlardaki yazılarımızda “A/B testinin yapılışı, kullanılan araçlar ve yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar” konularına değineceğiz.
Mutlu analizler!