Google Tag Manager adını bir yerlerden duydunuz ve tam olarak ne işe yaradığını, işinize nasıl bir katkı sunacağını merak ediyorsunuz. Ben de daha detaylı “GTM’de X nasıl yapılır” yazılarından önce neden bu aracı kullanmanız gerektiğinden bahsetmek istedim.
Başlamadan önce özet geçelim. GTM Google’ın sunduğu, site kodunda değişiklik yapılmasına gerek olmadan (ya da bu ihtiyacı oldukça azaltarak) siteye yeni kod eklemenizi ve yarattığınız tag’leri (etiket) yönetmenizi sağlayan bir platformdur. Bu tag’lere örnek olarak tabi ki Google Analytics izleme kodunu, Facebook piksel kodunu, Google Analytics event tag’lerini, Adwords veya diğer platformların dönüşüm ve yeniden pazarlama kodlarını verebiliriz.
GTM veya benzer etiket yöneticiler olmadan tüm bu kodlar doğrudan siteye hard-coded olarak eklenmek zorunda kalınıyor veya paket yazılımlar kullanıyorsanız onların yeterlilikleri doğrultusunda sınırlı şekilde kod yerleştirebiliyorsunuz. Ancak bu yöntemlerin kendilerine has zorlukları ve ciddi dezavantajları olabiliyor. Aşağıda GTM’in avantajlarını sıraladığım zaman bu yöntemlerin sıkıntılarını da görmüş olacağız.
Neden Google Tag Manager Kullanmalısınız?1. İzleme Kodu Kurulum Sürelerinin Ciddi Olarak Kısalması
Normal şartlarda bu işin nasıl yürüdüğüne bakalım. Pazarlama departmanı yeni bir araç kullanmaya başlıyor. Bu aracın çalışması için izleme kodunun siteye yerleştirilmesi gerekiyor. Pazarlama departmanı bu kodu araçtan alır ve yazılımcıya iletir. Özellikle yazılımcı doğrudan şirketinizde çalışan biri değilse size dönüşü zaman alır. Hatta nispeten yoğun IT işlemleri olan şirketlerde yazılım ekibi şirket içinde olsa dahi yoğunluktan veya iş önceliklendirmeden dolayı bu kodu yerleştirmesi uzun sürebilir. Hele bir de bu araçta ilave event’ler ve data point’ler takip etmeniz gerekiyorsa kodun tetiklenme kriterlerini belirler, dinamik değişkenli alanlar varsa ilgili alanlara hangi değişkenlerin gelmesi gerektiğini ve tetiklenme kriterlerini e-posta ile yazılımcıya gönderirsiniz ve şanslı değilseniz sonuçlanması birkaç hafta sürebilecek bir mail zinciri başlatmış olursunuz.
Google Tag Manager bu süreci ciddi anlamda hızlandırıyor. Özellikle sitede kod değişimi gerektirmeyen izleme script’leri çok hızlı şekilde eklenip, test edilip yayına alınabilir.
2. Eklenen Etiketlerin Test ve Debug Sürecinin Daha Hatasız İlerlemesi
GTM’in kendi Önizleme ve Debug Modu vardır. Hatta önceki bir yazıda debug mode değişkeninin nasıl kullanılabileceğinden bahsetmiştim. Bu mod sayesinde GTM aracılığıyla siteye eklenen kodlar yayına alınmadan önce önizleme yapılarak etiket hataları, kodun doğru tetiklenip tetiklenmediği, ilgili araca doğru veriyi gönderip göndermediği gibi kritik noktalar tespit edilebilir.
3. Etiket Yönetiminin Kolaylaşması
GTM adı üstünde bir etiket yönetici (tag manager). Bu yüzden aslında en bariz maddelerden biri bu diyebilirim. Şimdi bir siteniz olduğunu ve basit bir senaryoyla bu sitede GTM olmadan birçok farklı pazarlama ve analitik aracı etiketinin hard-coded olarak ekli olduğunu varsayalım. Örneğin tüm sayfalarda Google Analytics, Yandex Metrica, Hotjar, Facebook piksel, Adwords yeniden pazarlama gibi kodlar; sipariş sonuç sayfasında Adwords dönüşüm kodu, Facebook piksel için purchase kodu, Google Analytics eticaret kodu gibi script’ler olsun. Bu basit bir durum ve birçok sitede bunlar mevcut. Biraz daha iyileştirip Adwords dinamik remarketing kodları ve Facebook’ta dinamik ürün reklamı yapmanızı sağlayacak gelişmiş bir piksel kurulumu da yaptık diyelim. Hatta Google Analytics’te sitedeki farklı aksiyonları takip etmek için birçok event kurulumu, üye hareketlerini tekil olarak takip edebilmek için mevcut GA kodunu modifiye ederek user-id kurulumu yaptık, ve sitenin belli kısımlarını takip edebilmek için virtual pageview (sanal sayfa) kurulumu yaptık. Kulağa çok gibi geliyor ama değil.
Şimdi sitenizin altyapısını değiştireceğinizi, örneğin bir eticaret platformundan başka bir platforma geçeceğinizi düşünün. Tüm bu kurulumları veri kaybetmeden, doğru şekilde aktarmak çok karmaşık ve meşakatli bir iş olacaktır. Yazılımcınız zaten yeni site geçişinden dolayı yoğunken siz ondan sitedeki önemli gördüğünüz tıklama event’lerini, newsletter’a kaydolma gibi aksiyonların event’lerini de yeni siteye aktarması gerektiğini söylüyorsunuz. Hele bu kodları başta siteye yerleştiren bu yazılımcı değil de şu an çalışmadığınız başka bir yazılımcıysa hangi sayfada, hangi kodun, hangi kurallarla tetiklendiğini, hangi değişken değer alanına sitedeki hangi parametrelerin gelmesi gerektiğini doğru şekilde belirleyip doğru şekilde aktarmak çok çok zor.
GTM bu süreci ve yazılımcıya olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmıyor, ancak işi ciddi şekilde kolaylaştırıyor diyebiliriz. Site taşıması olmasa bile, GTM sayesinde sitenizde hangi etiketlerin ekli olduğunu kesin olarak bilebilir, istediğinizde güncelleyebilir veya kaldırabilirsiniz. Geldiğinde GTM kullanmayan müşterilerimizde karşılaştığımız problemlerden biri de bununla alakalı. Eski çalışılan ajanstan, eski reklam hesaplarından, kimsenin kullanmadığı analiz araçlarından kalma kodlar sitede duruyor ve sitenin hızına da etki ediyor. Tüm bunlar tek bir yerden kontrol ediliyor olsa artık kullanılmayan bir reklam platformunun kodu siteden hızlıca kaldırılarak temiz şekilde ilerlenebilir.
4. Basit ve Esnek Etiket Yönetimi
GTM’in temel özelliklerini kullanmak için kod bilmenize gerek yok. Basit şekilde tıklama, görünürlük, sayfa kaydırma, form doldurma (belli şartlarla tabi) gibi site aksiyonları için event kurulumlarını yapabilirsiniz. GTM’de Google ürünleri başta olmak üzere belli başlı araçlar için etiket şablonları da olduğu için işiniz biraz daha kolaylaşıyor.
Ayrıca Google Tag Manager’da etiketlerde etiket zamanlama özelliği de olduğu için bir tag’in sadece belirli bir zaman aralığında tetiklenmesini sağlayabilir, etiket duraklatma özelliği ile de etiketi GTM’den kaldırmadan istediğiniz kadar bir süre durdurup istediğiniz zaman yeniden yayına alabilirsiniz.
5. İzinler ve Basit Kullanıcı Yönetimi
GTM’de çok sayıda kişiye farklı alanlara farklı seviyelerde yetki verilebilir. Hesap düzeyinde kullanıcı veya yönetici, Kapsayıcı düzeyinde salt okuma, düzenleme, onaylama ve yayınlama yetkileri vermek mümkün. Böylece ekibinize yeni katılan birine veya yeni çalışmaya başladığınız ajansınıza farklı seviyede yetki verebilir, isterseniz yayınlama yetkisi vermeden son onayı sadece kendinize (veya bu işten sorumlu bir çalışanınıza) bırakabilirsiniz. Hatta GTM 360 sahibiyseniz yeni bir özellik olan “Zones” ile yetki verdiğiniz kişileri sadece belli etiket tipleri için yetki verip, diğer etiket tiplerini oluşturamamasını sağlayabilirsiniz. (İlave bir not olarak bunun kullanıcı bazında olmadan tüm implementasyonu etkileyen bir versiyonunun “Zones” yardımıyla olmasa da sitedeki veri katmanı kullanılarak yapılabildiğini belirtelim.)
6. Geniş Dökümantasyon
Google’ın kendi GTM dökümanları çoğu zaman gayet açıklayıcı olsa da GTM ücretsiz ve çok popüler olduğundan daha farklı kullanım senaryoları için internette çok sayıda farklı rehber, özel JavaScript değişken kodları ve özel script’ler bulabilirsiniz. Bu sayede çok daha gelişmiş kurulum ve takip işlemleri gerçekleştirebilir ve topladığınız veri kalitesini ciddi anlamda arttırabilirsiniz.
Hatta bazı ölçüm işlemleri için hazır tarifler bularak kurulum sürelerinizi oldukça kısaltma imkanınız bile var.
7. Versiyon Oluşturma & Çalışma Alanı ve Çevreler
GTM’de her yeni tag yayınladığınız otomatik olarak yeni bir versiyon oluşur. Yayınladığınız bir tag’de bir sorun olduğunu fark etmeniz durumunda hızlıca bir önceki versiyona dönerek ciddi bir sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Buna benzer bir hata GTM kullanılmayan bir sitede olsa yazılımcı bu kodu siteden kaldırana kadar hatalı veri toplamış ve veri havuzunuzu kirletmiş olurdunuz. Bu versiyon oluşturma işlemi sayesinde aynı zamanda GTM’de yapılan değişikliklere dair otomatik olarak bir işlem geçmişi de oluşmuş olur.
Çalışma alanları özelliği farklı ekiplerin birbirlerinin iş akışını bozmadan efektif şekilde çalışabilmesini sağlar. Geniş çaplı bir kurulum sürecinde tüm etiketlerin tamamlanarak yayına alınması ciddi şekilde zaman alabilir. Ancak o sürecin dışında hızlıca siteye eklemeniz gereken bir kod olduğunda yeni bir çalışma alanı üzerinden bu yeni etiketi diğer akışı bozmadan canlıya alabilirsiniz.
Çevreler özelliği ise yapılacak değişikliklerin önce geliştirme ortamında test edilerek daha sonra ana sitede canlıya alınabileceği bir opsiyon sağlar. Örneğin site tasarımında bir değişiklik yapıyorsanız ve bu yeni değişiklik henüz geliştirme ortamındaysa, yeni event etiketlerini henüz sitedeki değişiklik yayına alınmadan hazırlamanız yayına alındığı andan itibaren eksiksiz şekilde veri toplayabilmenizi sağlar.
Umarım bu yazı karar aşamasında olanlara biraz yol gösterebilmiştir. GTM kullanmak için tüm sebepler bunlar değil elbette, ancak en temel noktaları kapsadığımızı düşünüyorum. Sizin de sitenizdeki etiket yönetimi ve web analitik işlemleriyle ilgili sorunuz olursa bizimle iletişime geçebilir veya aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.