Hosting Yönetim panelleri
Hosting yönetim panelleri, sizin server üzerinde gerçekleştireceğiniz işlemleri kolayca bir arayüz sayesinde yapmanızı sağlar.
Bu paneller üzerinde yapabileceğiniz işlemleri temel olarak belirtmek gerekirse ;
Veritabanı işlemleri,FTP işlemleri,SSL işlemleri,DNS işlemleri ve hesap yönetimi.
Bu yazıda çok tercih edilen bazı hosting yönetim panellerinden bahsedeceğiz.
cPanel
cPanel sadece Linux server üzerine kurulabilir. Hem son kullanıcı için bir arayüzü olması, hem de geliştiricilere hitap eden alanlara kolayca ulaşabilmeniz sayesinde en çok tercih edilen panellerden biri olmuştur.
Oldukça basitleştirilmiş arayüzü sayesinde ihtiyaç duyduğunuz bütün alanlara tek bir pencereden ulaşabilirsiniz.
cPanel’in başlıca temel özellikleri aşağıda verilmiştir.
Plesk
Hem linux serverlar hem de windows serverlar için uyumlu olan plesk panel, özellikle windows serverlar üzerinde yoğun kullanılır. Bunun sebebi ise Windows serverlar için uyumlu panel seçeneğinin çok fazla olmayışıdır.
cPanel’in aksine tüm yönetim seçenekleri bir arada değildir, bunun yerine sol tarafa oluşturulan menüler sayesinde farklı kategorilere bölünmüşlerdir. Fakat en az cPanel kadar kolay yönetilebilen bir arayüzü vardır.
Bunun haricinde plesk panellerin “yetkilendirme” özelliği sayesinde panel kullanıcılarına farklı yetkilendirmeler yapmak mümkündür.
Direct Admin
Linux ve BSD (unix) mimarisine sahip serverlar ile uyumludur. Özellikle fiyat açısından diğerlerinden daha ucuz olması ve kolaylık açısından öne çıkmaktadır.
Diğer panellerin aksine kullanıcı arayüzünde yönetim seçenekleri yanda değil üste konumlandırılmıştır.
cPanel ve Plesk panel de bulunan tüm özelliklere sahiptir fakat temel tercih edilme nedeni temiz arayüz ve basitliktir.
Hosting yönetim panelleri denilince ilk akla gelenler cPanel, Plesk ve Direct Admin paneldir. Kullanımları diğer panellere göre oldukça fazladır. Aşağıda görmüş olduğunuz görselde diğer teknik ayrıntıları görmeniz mümkün.
Tüm bu panellerin dışında kullanılan birçok panel olsada bu yazımızda en çok kullanılanlardan bahsettik. Bir sonraki yazıda tekrar görüşmek üzere.
Load balancer hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.
Openstack hakkındaki tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Popüper web sunucuları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.