Seo çalışmaları bildiğiniz gibi On-Page(Site içi) ve Off-Page (Site dışı) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Birçok farklı çalışmayı içerisinde barındıran “Seo” konusunda düzenlemeler yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Sitenizi inceleyip, size detaylı analizler sunan, backlink çalışmalarında en iyi sonuçları görebileceğiniz araçları sizler için bir araya getirip inceledik.
Positionly.com
Her sitenin sektöründe üst sıralarda çıkmayı hedeflediği bazı önemli anahtar kelimeleri dışında, aranma hacmine sahip yükselmesi gereken farklı anahtar kelimeleri de içerisinde barındırmaktadır. Özellikle e-ticaret sitelerinin yüzlerce anahtar kelimesi bulunmaktadır. Bu anahtar kelimelerin sıralamalarını günlük olarak sorgulayarak öğrenmenin ne kadar zor olduğunuz hepimiz biliyoruz. Bu noktada bize yardımcı olabilecek oldukça faydalı bir aracı sunuyoruz; Positionly.
Positionly.com sitenizin günlük sıralamalarını öğrenebileceğiniz, bunun yanı sıra size belirli tarih aralıklarının sıralama raporlarını sunan bir İnternet sitesidir. Seo konusunda kullanılan birçok araç İngilizce olmasına rağmen Positionly size Türkçe dil desteği de sunuyor.
Kullanıcılarına detaylı bir hizmet sunan Positionly’nin öne çıkan bazı özellikleri
aHrefs
Bir Backlink aracından çok daha fazlasına sahip olan Ahrefs aldığınız backlinklerin sayısını size sunuyor, Sosyal medya etkinliğinden çeşitli analizlere ulaşmanızı sağlıyor.
Link alımı yaparken dikkat etmeniz gereken konuların başında belirli bir periyot içerisinde zamanlama yaparak alım yapmak geçiyor. Kısa sürede yüzlerce link almanız, sitenizin ceza almasına yol açabiliyor. Ahrefs size bir backlink haritası çıkararak hangi aylarda ne kadar link aldığınızı sunuyor.
Backlink tarafında yararlanabileceğiniz birçok özellik mevcut. Size link veren internet sitelerinin hangi tarihlerde bu link çıkışını yaptığını görebilir, silinen backlinklerini inceleyebilirsiniz. Aldığınız linklerin dofollow/nofollow olup olmadığını görebilir, hangi kelimelerde size link verildiğini tek tıkla inceleyip, bunu rapor halinde indirerek bir dökümantasyon haline getirebilirsiniz.
Backlink sorgulamalarınızı hem çoğul hem de tekil olarak görebiliyorsunuz.
Özellikle çok fazla indeks sayfasına sahip internet sitelerinden link aldığınızda çoğul backlink alanı içerisinde tabir-i caizse kayboluyorsunuz, bu nedenle “Referans Domainler” alanı size sadece backlink aldığınız tekil internet sayfalarını sunuyor.
Aldığınız backlinkleri Majesticseo’da olduğu gibi hangi anahtar kelimeler üzerinden aldığınızı görebilir, hangi ülkelerden link verildiğini öğrenebilirsiniz.
Bunun yanısıra size link veren internet sitelerine kendi içerisinde oluşturduğu algoritma ile puan vererek almış olduğunuz backlinkin ne kadar kaliteli olup olmadığını yorumluyor.
Sitenizden başka sitelere yapmış olduğunuz link çıkışları inceleyebilir, bu linklerin arasında hatalı bir URL varsa hemen öğrenebilirsiniz.
Site içerisinde rakiplerinizin bağlantılarını girerek karşılaştırma yapabileceğiniz bir alan bulunuyor, bu şekilde rekiplerinizle link açısından hangi durumdasınız kolay bir şekilde ölçebiliyorsunuz.
Sosyal medya’da paylaşılan ve beğenilen içeriklerinizin sayısını sunan “Top Content” alanı ile sosyal medya etkinliğinizi inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
MajesticSeo
Backlink analiz siteleri arasında en eski ve bilinen internet siteleri arasında yer alan “Majesticseo“ link kontrolü için gerçeğe yakın sonuçlar sunmada oldukça başarılı.
Sahip olduğunuz backlinkleri görüp inceleyebileceğiniz Majesticseo ile aldığınız linklerde hangi anahtar kelimeleri kullandığınızı, aldığınız linklerin ne kadar çeşitlendirildiğini öğrenebiliyorsunuz.
Link alımını sürekli aynı anahtar kelime üzerinden yapmanız sizin ilgili anahtar kelimelerde filtre'ye girmenizi sağlayabilir, anahtar kelimede sıralamadan yok olmanıza yol açabilir, bu nedenle "Anchor Text" adı verilen alanı inceleyerek size link çıkışı yapan sitelerin hangi kelimeler üzerinden yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Bunun yanısıra "Backlink Breakdown" alanında alım yaptığınız linklerin ne kadarının Text, Resim, yönlendirme içeren backlink olduğunu görebiliyorsunuz.
Size link veren tüm internet sitelerini görebileceğiniz bir alanın yanısıra Yeni ve Eski linklerinizi dahi görme fırsatınız var.
Ayrıca rakip sitelerin link alımlarını inceleyerek size çalışmalarınızda yol gösterici bir program oluşturmanızda fayda var.
Link Research Tools
Özellikle son dönemlerde sıkça adını duymaya başladığımız Link Research Tools detaylı analizleri hızlı bir şekilde görebileceğiniz bir site. İçerisinde barındırdığı öne çıkan özelliklerden kısaca bahsederek araç hakkında temel bilgileri sunalım.
Quick Backlinks Tool
En hızlı şekilde backlinklerinizi yüzeysel bir şekilde inceleyebildiğiniz araç size aldığınız linklerin ne kadar güçlü olduğunu, dofollow/nofollow olup olmadığını gösteriyor.
Aldığınız linklerin hangi kelimeler üzerinden yapıldığını bir grafik olarak inceleyebilir, belirli filtreler ile farklı özelliklerde detaylandırabilirsiniz.
Quick Domain Compare Tool
Rakip analizi yapabileceğiniz bu alan ile aynı anda 5 internet sitesinin toplam backlink sayısı, sosyal medya etkinliği, alexa değeri, alınan edu ve gov linklerini hızlı bir biçimde görebilirsiniz.
Competitive Landscape Analyzer Tool
Rakip analizi için kullanabileceğiniz bir diğer alan olan Competitive Landscape Analyzer, alınan linkleri detaylı bir şekilde analiz ederek, hangi kelimelerde rakiplerinizden önde ve geride olduğunuzu görebilirsiniz.
Missing Links Tool
Rakip sitelerinizin link aldığı fakat sizin almadığınız internet sitelerini göreildiğiniz alan.
Link Alerts
Bu araç özellikle sitenize yapılan Anti Seo çalışmalarında hızlı bir şekilde ön almanızı sağlıyor. Sitenize gelen yeni bir backlink olduğunda sizi anlık olarak uyaran bir araç.
Link Detox Tool
Sitenin sıralamalarını olumsuz etkileyen durumlardan birisi de aldığınız kalitesiz backlinklerdir. Link Detox Tool size link veren internet sitelerini inceliyor, zararlı olabilecekleri gösterip, reddetmeniz gerekenleri size sunuyor.
Google yapısal veri kod yapısı, türleri ve kullanım amaçlarını inceleyin. Structured data nedir sorusunu cevaplayarak siteniz için rich sni...
URL hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınıza bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Google cezalarının nedenleri, etki dereceleri ve bu cezalardan kaçınmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalara Sempeak Blog ile ulaşabil...
Click-Bait ne demek ve SEO dostu içerik başlığından farkları nelerdir?
Pogo Sticking ve Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) iki SEO terimini, birbirlerinden ayıran temel özellikleri nelerdir? Karıştırılmaması gereke...
Java Script ile site içerisindeki bilgileri kolaylıkla okuyup gelişmiş e-ticaret kurulumunun yapılmasını kolaylık sağlayabiliiriz.
Google Analytics üzerinde kullanıcıları davranışlarına göre nasıl ayırt edebileceğimiz hakkında merak edilenler burada.
Beta sürümdeki Lighthouse 6 ile gelen yeni metrikler ve hayatımızda var olan metriklerin puanlarını nasıl arttırabiliriz?
Facebook reklamlarından sitemize gelen kullanıcıların davranışlarını nasıl takip ederiz? Detaylar yazımızda.
Regex kısaca hedefleme ifadeleridir. Bu yazımızda regex ifalerinin tanımlamaları hakkında bahsettik.
Corona virüsünün (Covid-19) SEO ve Digital Pazarlama'ya sektörel etkilerini, güncel veriler ile inceleyip bilgi edinmek için Sempeak Blog ad...
Covid-19 SEO’ya da bulaştı ve markaların SEO performanslarını etkiledi. Coronavirüs etkisiyle SEO stratejilerinde neler değişti Sempeak Blog...
Google analytics içerisinde yer alan User ID kurulumunun GTM üzerinden nasıl yapılır?
Google Ads yapay zekaya dayalı otomatik teklif modelleri
Programatik reklamcılık nedir
Modern mobil teknolojileri hakkındaki yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.
SEO rehberi akılda kalıcı içeriği ve sade anlatımıyla Sempeak Blog'da. SEO hakkında temel bilgiler edinmek için hemen sayfamızı ziyaret edin...
Birden fazla ülkede ve dilde hizmet veren web siteniz varsa SEO çalışmanız da bu yönde farklılaşacaktır.
Web Summit Nedir?Bundan 10 yıl öncesinde hiç var olmayan ama bu yıl 8.si düzenlendiğinde son güne doğru 100.000’e yakın katılımcı, yüzlerce...
Google Ads yeni panelini duyurduktan sonra hesap yöneticilerinin ihtiyaçları doğrultusunda sürekli olarak yeni güncellemeler yayınlanmaya de...
Google, yeni Ads paneliyle birlikte, hesap optimizasyonlarını kolaylaştırmaya yönelik güncellemelerine devam ediyor. Her yeni güncellemeyle...
Google resmi blok sayfasında duyarlı (responsive) arama ağı reklamlarını duyurdu. Yeni Google Ads panelinde duyarlı arama ağı reklamları baz...
Günümüzde mobil organik trafik oranları giderek artmakta ve mobil SEO da giderek artan bir önem taşımaktadır. Sitelerin sadece mobil versiyo...
Google yeni reklam arayüzünü hayata geçirdikten kısa süre önce Google AdWords'ün adının Google Ads olarak değiştirileceğini duyurmuştu.
Google Tag Manager adını bir yerlerden duydunuz ve tam olarak ne işe yaradığını, işinize nasıl bir katkı sunacağını merak ediyorsunuz. Ben d...
RTB yani Gerçek Zamanlı Teklif modeli ile çalışan programatik ile tüm reklam alanlarına neredeyse ulaşabilmektesiniz. Programatik ile dynami...
Google Tag Manager web sitenizdeki etiketlerin yönetimi için giderek vazgeçilmez bir araç olmaya başladı. Siz de bu sitedeyseniz muhtemelen...
Son yıllarda giderek güçlenen bir hizmet alanı olan araç kiralama sektörü, ihtiyaçlara bağlı olarak ulaşımda farklı ve pratik alternatif ara...
Local SEO çalışmalarında aramalar yerel seviyeye indirgenebilir. Küçük ya da orta büyüklükteki firmalara uygulanabilirliği olan bu çalışmala...
Google Adwords yeni yayınladığı güncellemede Ek Açıklamalı Snippet (structed snippet) Uzantılarının Türkiye'de artık aktif olarak kullanılab...