Sempeak Logo
Yükleniyor...
Close
...
Web Summit 2018 Kısa Özeti | 2019'da Bizi Bekleyen Dijital Trendler
Web Summit 2018 Kısa Özeti | 2019'da Bizi Bekleyen Dijital Trendler
İçindekiler

 

 

Sir. Tim Berners – Lee | Contract For The Web

Web Summit’in dahi CEO’su Paddy Cosgrave’in açılış sunumu ile başlayan etkinlikteki ilk konuşmacı Worldwide Foundation Web’in kurucusu Tim Berners Lee’ydi.

Birazdan Tim Berners-Lee’nin konuşma detaylarına yer vereceğim, fakat önce aşağıya eklediğim bu videoyu izlemenizi öneririm.

Tim Berners–Lee 1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuştur. İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü olan Tim, daha çok World Wide Web'in mucidi olarak da tanınmaktadır.

Wold Wide Web ise 2009 yılında, tüm insanlığın temel ve doğal hakkı olan internet kullanımını genişletmek için kurulmuştur.

Kendi ağzından kaleme aldığı bir yazısında Tim Berners-Lee şöyle der;

“Otuz yıldır, web'in sunabileceği muazzam iyiliği gördük. İnternetin herkese faydalarını genişletmek için çalışırken, web’in sadece insanlığa hizmet ettiğinden de emin olmalıyız. Bu, tek başına herhangi bir şirket veya ülke tarafından gerçekleştirilemez. Daha iyi bir web oluşturmak için tartışıyor, müzakere ediyor ve işbirliği yapıyoruz. ”

Web Summit 2018 Kısa Özeti | 2019'da Bizi Bekleyen Dijital Trendler

Yukarıda görebileceğiniz 2 grafik, Lee’nin sunumunda paylaştığı verilerden oluşuyor. Grafiklerin ilkinde 1992’den bu yana Dünya popülasyonunun internete olan yüzdelik erişimi, ikincisinde ise yeni internet kullanıcılarının popülasyona göre yıllar içerisindeki oranı bulunuyor.

Hala Dünya’da internet erişimi olmayan %50’lik bir kısım olduğunu düşünürsek, onların da internet kullanımı hakkı için Lee’nin kurduğu yeni bir akımdan da bahsedebiliriz.

#ForTheWeb hashtagi ile yayılan bu akımda, Contract For The Web’in de önemli bir rol oynadığını söylemek lazım. Contract For The Web ile daha adil ve herkesin erişebileceği güvenli ve insanlığa faydası olacak internet için girişimlerin hızla yürüdüğü ve ilk katılan ülkenin de Fransa olduğunu anlattı bizlere Lee.

Ülkeler için, Kurumlar için ve Bireysel Kullanıcılar için 3 farklı aşaması olan bu yapının detaylarını aşağıdaki linklerden edinebilirsiniz.

https://webfoundation.org/2018/11/join-us-and-fight-fortheweb/

https://contractfortheweb.org/

 

Lisa Jackson | Apple

Apple’ın Çevre, Politika ve Sosyal İnsiyatiflerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lisa Jackson, 2009'dan 2013'e kadar Başkan Barack Obama tarafından atanan ABD Çevre Koruma Ajansı'nın yöneticisi olarak görev yapmıştır.

Apple’daki görevinde ise iklim değişikliğini yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, daha yeşil materyaller kullanarak ve değerli kaynakları korumaya yönelik yeni yollar icat ederek Apple'ın çevre üzerindeki negatif etkisini en aza indirme çabalarını denetleyen kişidir.

ilk olarak konuşmasına devletlerin sadece kendilerinden değil tüm insanlıktan sorumlu olduğunu belirterek başlayan Jackson, bu paydada olan tüm devletlerle çalışma isteğini de ekledi.

Giriş konuşmasından sonra Apple’ın Paris İklim Anlaşması’nın destekçisi olduğunu ve oradan aldıkları raporlara göre hemen harekete geçmeye karar verdiklerini aktardı.

Genel olarak Lisa Jackson'un WebSummit'te değindiği konular şöyle;

  • Apple’ın dünyayı bulduğumuzdan daha iyi bir şekilde bırakmaya kararlı olduğunu ve bu taahhüdü attıkları her adımda dikkate aldıklarını, bu taahhüdü yerine getirmek için ise geçtiğimiz iki yılda 2.5 Milyar Dolarlık U.S’nin en büyük yatırımını yaptıklarından bahsetti.
  • Apple’ın tüm mağazalarının, ofislerinin ve veri merkezlerinin yenilenebilir enerji ile (%100 Green Energy) çalıştığından ve hatta tüm tedarikçilerinin de bu vizyona uyması için çalıştıklarını belirtti.
  • Apple’ın Daisy isimli robotunun saatte 200 Iphone’u ayrıştırarak geri dönüştürebildiğini aktardı.
  • Tüm bu güzel gelişmelerin yanında, Karbondioksit yerine Oksijen emisyonu yapan ambalajlı ürünler üretme üzerine çalıştıklarını, artık tüm ürünler için Dünya kaynaklarından kullanmak yerine kendi geri dönüşüm kaynaklarını kullanacaklarını ve en can alıcı nokta olarak ise son piyasaya sürdükleri Macbook Air’lerin tamamen geri dönüştürülülebilir alüminyumdan üretildiğini söyledi.
  • «What kind of World do you want to live in» Apple’ın CEO’su Tim Cook’un sorduğu bu sorunun kendileri için rehber niteliğinde bir motto olduğunu ve istedikleri Dünya’ya erişmek adına tüm olanakları (daha iyi bir dünya) kullanacaklarını ekleyerek konuşmasını bitirdi.

 Uçan Araçlar Geliyor! | Lilium Air Taxi

Lilium Air Taxi, uzun yıllardır Ar-Ge’sinin yürütüldüğü bir çalışma olarak hayatımızda yer alabilecek durumda olduğunun açıklamasını yaptı Web Summit’te.

2016 yılında gerçekleştirdikleri başarılı uçuş testi sonrasında artık kullanıcıların çok yüksek bedeller ödemeden, uygulama üzerinden çağırabilecekleri uçan taksileri olduğunu gururla söylüyorlar.

Lilium Air Taxi Özellikleri:

  • Karbonsioksit salınımı yapmıyor ve tamamen elektirikli olup, saatte 300 km/h yapıyor
  • Tek seferde Londra’dan Paris’e 1 saatte gidebiliyor.
  • 5 Kişilik Araç Kapasitesi bulunuyor
  • San Francisco ve Palo Alto arası sadece 50$’lık bir ücreti bulunuyor.

Sophia & Han | Hanson Robotics

Hanson Robotics’in 2016 yılında geliştirdiği ve yine aynı yıl Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verilen Sophia bu yıl Web Summit’e arkadaşı Han ile katıldı.

Han ve Sophia’nın duygusal reaksiyonları, karşısındaki kişinin jest ve mimiklerini algılayabiliyor olduğu seviyeye gelmeleri ve kendi aralarında yaptıkları konuşmalar oldukça etkileyiciydi.

Sunumda Robotlar biraz sınırlandırılmış gibi olsalar da AI dünyasının inanılmaz bir hızda ilerlediğini de söylemek lazım. Han’a robotların vatandaşlıkları hakkında fikri sorulduğunda verdiği cevap ise Web Summit boyunca beni en çok etkileyen kısımdı.

«Bu zamana bağlı, insanlar kesinlikle dünyayı yeterince hızlı bir şekilde karıştırıyor. muhtemelen bu gezegen için umut sadece son derece zeki ve akılcı robotlar  olacak»

 Ev Williams | Medya Endüstrisini Kendimizden Kurtarabilir miyiz?

2003 yılında Google tarafından satın alınan Blogger ile birlikte daha önce CEO’su olduğu ve şu an Yönetim Kurulu’nda hizmet verdiği  Twitter’ı kuran Ev Williams, aynı zamanda Medium’un da kurucusu ve CEO’sudur.

Kısaca özetlemek gerekirse, Web Summit’e Medium özelinde konuşmacı olarak katılan Williams;  Başarısız olmasına rağmen medyanın hala devam ettiğinden ve  *Paywall’ların durumu  kurtarmakta yavaş kaldıklarından bu yüzden de yayıncılık sektörünü kendimizden nasıl kurtarabiliriz konularından bahsetti.

*Paywall: Erişimin siteye abone olmak için ödeme yapmış kullanıcılarla sınırlı olduğu bir düzenleme.

Muhtemelen Dünya’nın En İyi Reklamı - Carlsberg

WebSummit’te anlatılan en iyi hikaye muhtemelen Carlsberg’in CCO’su (Chief Commercial Officer) Jessica Spence’nin sunumunu yaptığı Carlsberg oldu!

«Probably – (Muhtemelen)» Carlsberg’in yıllardan bu yana kullandığı mottosudur ve reklam dünyası bunu kanıksamıştır.

Bu mottodan hikayeyle, 3 farklı videodan oluşan bir seri yarattıklarını ve Carlsberg tarihinin en güçlü reklam planlaması olduğunu aktardı.

WebSummit'teki ilgili oturum linki için buraya tıklayabilirsiniz.

Ek olarak Ekoloji’ye de faydalı bir adım attıkları yeni ürün ambalajlarından bahsetti Spence; Atık azaltımı için plastik halkaları, çoklu paketler üzerinde

geri dönüştürülebilir yapıştırıcı ile değiştirdikleri bir pack yaratmış Carlsberg.

Yani Plastik poşet kullanımı hiç olmayan yeni versiyon sayesinde plastik atık miktarını yılda 1200 ton azaltacak - 60 milyon plastik poşete eşdeğer bir tasarruf sağlanacak.

Google Yeni Aplikasyonlarını Tanıttı | Google Lens ve Arts & History

Google’ın WebSummit’te  deneyimlettirdiği 2 yeni uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Google Lens: Bu uygulama ile, seyahatinizde gördüğünüz ve mimarını merak ettiğiniz bir binaya zoom yaparak, mimarını, tarihçesini vb. birçok bilgiyi edinebilirsiniz. Veya bir cafeye gittiğinizde gördüğünüz ve çok hoşunuza giden bir objeyi bu uygulama ile zoomladığınızda, ürünün üreticisini, hangi materyallerden oluştuğunu, nereden bulabileceğinizi ve fiyatını öğrenebilirsiniz.

Şu an sadece Google Play’den indirilebilen bu uygulamanın yakında App Store’da da bulunabileceğine inanıyorum :)

Google Arts & History: Bu uygulama biraz daha entertainment kategorisinde yer alıyor.

Telefonunuzda uygulamayı ve daha sonra ön kamerayı açmanız yeterli.

Yüz eşleştirme ile tarihte var olan, hangi sanatçı, lider veya savaşçıya benzediğinizi seçenekleri ile sunar ve siz hangisinin size en çok benzediğini seçerek eğlenebilirsiniz.

Web Summit 2018 Kısa Özeti | 2019'da Bizi Bekleyen Dijital Trendler

Women in Tech

  • Web Summit’in gururla sunduğu rakamlardan biri de bu yılki etkinliğin katılımcılarının %44,5’ini kadınların oluşturduğuydu.
  • Dublin’de başlayan Web Summit macerasının 8 yıldan bu yana kat ettiği yolda her geçen yıl kadın katılımcının sektör ile daha çok etkileşimde bulunması üzerinde oldukça duruldu.
  • Women in Tech panelleri ile kadınların teknoloji dünyasındaki yeri ve başarılarına da ayrıca değinildi.

Web Summit’in amacına hizmet eden ve dijital dünyadaki artışı ile birlikte tüm kadınların baskı altında kalmadan, hak ettikleri yeri tüm alanlarda almaları dileğiyle

Web Summit 2019’da görüşmek üzere..

 

Paylaş