Günümüzde dijitalleşme hızını arttırarak ilerliyor. Bu noktada dijital pazarlama uzmanları da yeni stratejiler üretmeye devam ediyor. Pazarlama uzmanlarının bu noktada en sık kullandığı yöntem ise “Huni Yöntemi” yani Marketing Funnel oluyor. Bahsedilen huni yapısı, markanın veya kişinin her türlü hizmeti veya ürünü satarken kullanabileceği bir yöntemdir. Hadi hep beraber klasik bir huni yapısını ve stratejisini inceleyelim.
İlk olarak pazarlama hunisi (Marketing Funnel) nedir sorusu ile başlayalım. Pazarlama hunisi; oluşturduğunuz strateji doğrultusunda hedef kitlenizi aşamalardan geçirip, soğuk, ılık ve sıcak davranışlarını kontrol altında sergilemelerini sağlayan bir strateji yöntemidir. Huni stratejinize başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey hedef kitlenizin özelliklerini kesin olarak çıkartmanızdır. Bunun için bir kâğıt alın ve kendinize hayali bir potansiyel müşteri oluşturun. Bu kitleyi oluştururken ürün veya hizmetinizin müşterinizin hangi ihtiyacını karşılayacağını düşünün (Varlık, Sağlık, İlişki)
Şimdi pazarlama hunisinin aşamalarından bahsedelim.
Bu noktada ürününüzü veya hizmetinizi daha önce duymamış olan, fakat potansiyel olarak onun ile ilgilenme ihtimali olan kitlenin hedeflenmesi gerekir. Bu bağlamda ürününüz veya hizmetiniz için ilk trafiği yaratırken yararlanabileceğiniz kaynaklar; Ücretli reklamlar, sosyal medya içerik üretimi, blog yazıları, topluluk grupları gibi alanlardır. Bu noktada önemli olan hedef kitlenizi belirledikten sonra onların nerede bulunduğunu analiz etmenizdir.
Ürününüz veya hizmetiniz ile daha önceden karşılaşmış ve daha ılık bir hareket sergileme potansiyeli olan insanların karşısına çıkıp onlara bir hedef doğrultusunda aksiyon aldırmaya denir. Bu noktada kullanıcılar sizi çoktan görmüş olacak ve artık ılık bir hareket olan ürününüzün veya hizmetinizin detaylarını inceleme aşamasına geçebilecek. Eğer ücretli reklam gerçekleştiriyor iseniz reklam mecraları web sitesine eklen takip kodları ile trafiğinizi takip edebilir ve yeniden hedefleyebilir hale getirebilir. Diğer sayılan seçeneklerde ise yeniden hedefleme yapmak oldukça zordur. Bahsedilen diğer seçenekleri kullanacaksanız en doğrusu kullanıcıları ilk aşamada gönderdiğiniz web sitesinin içerisinde bilgilerini edinebilecek bir alana sahip olmanızdır. Böylece ikinci aşamaya geçen kişilerin bilgileri ile onları son aşamaya davet edebilirsiniz.
İlk iki aşamadan geçen kitleleri takip edip datalarını topladıktan sonra yapılacak en iyi şey, ılık hareketi gerçekleştirmiş kişileri (ürünümüzü inceleyenler) yeniden hedefleyerek özel bir mesaj ile yeni bir teklif sunulması olacaktır.
Bahsettiğimiz üç aşamalı huni stratejisinde en önemli nokta farkındalık yaratma noktasıdır. Farkındalık yaratırken, yani insanları ürün ve/veya hizmet ile tanıştırırken satış amacınız olmazsa daha iyi verim alabilirsiniz. Bunun sebebi bu noktada nihai amacınızın hedef kitlenize yarar sağlamak ve size karşı güven oluşturmalarını sağlamak olması. Ayrıca bu tarz huni stratejilerinin ilk adımlarında kullanıcı verilerinizi asıl ürüne ve/veya hizmete bağdaştırmamanız verimli olacaktır. Bunun sebebi ilk aşamalarda yeni kullanıcı çekme amacı taşımanız. Bırakın bu aşamalar kullanıcı verisini size güvenen insanlardan alsın, son aşamada size güvenip satın alan kişilerden en doğru veriyi zaten alacaksınız.
Peki her şey iyi güzel ama biraz toparlama gerek diye düşünüyorsanız şu şekilde toparlayabiliriz; Huni stratejisi sizin ürününüze veya hizmetinize göre şekillenecek bir yapıdır. Bu strateji yapısını bir “Huni” olarak düşünün. En tepesinden yeni potansiyel müşterileri sokuyorsunuz, huninin ortası daralıyor ve ilgilenen kişiler huninin ortasına varıyor. En son aşamada ise ürünü satın alanlar huninin en alt aşamasından süzülüp size müşteri olarak geri dönüyor.
Dijital alanda huni stratejinizi birbirine güzel bağlayabilirseniz yapmanız gereken tek şey yeni kullanıcı çekmek olacaktır. Devamında huniniz gereken süzme işlemini gerçekleştirip size müşteri getirmeye devam edecektir.