Kaliteli içerik, artık herkesin bir kürsü ve mikrofon sahibi olduğu internet dünyasında ön plana çıkabilmek için gereken en önemli şeylerden bir tanesi. Peki kaliteli içerik oluşturmak için gerekenler neler?
Ortalama elli yıllık bir geçmişi olan bu dev ağın özellikle günümüzde geldiği noktayı düşünürsek, bu soruyu cevaplamanın kolay olmadığını görebiliriz. Aradığımız ya da aramadığımız, önemli ya da önemsiz hemen hemen her şeyi bulabileceğimiz uçsuz bucaksız -ve hala genişlemekte olan- bir kaynaktan bahsediyoruz. Soru kolay değil, ama internet ile olan ilişkisi bir kaç sosyal medya hesabını takip etmenin ötesinde olan birçok insanın da hemfikir olacağı bir önerme ile güvenli bir şekilde yanıtlanabilir: İnternette; kalitesiz, sıkıcı, yetersiz ya da özgün olmayan içerik yayınlayarak uzun süre başarılı olabilmiş bir site bulamayız. Dolayısıyla başarılı içerik oluşturmanın bir internet sitesini başarıya ulaştırmadaki önemi ne kadar vurgulansa azdır diyebiliriz.
Bu durum da doğal olarak akıllara başarılı içerik oluşturmak için gerekenler nelerdir sorusunu getiriyor. İçerikte kalitenin ölçütü içeriğin alanı ve amacına göre değişebileceğinden, bu soruyu basit ve net bir formül ile cevaplamak kolay değildir. Yine de kaliteli içerik üretiminin olmazsa olmazlarını, birkaç başlık altında açmaya çalışalım:
Araştırma
Çok bariz gibi görünse de günümüzde ne kadar çok insanın araştırma anlayışının Google'da yapılan basit bir aramanın döndürdüğü ilk üç siteyi yeni sekmede açmaktan ibaret olduğunu göz önüne alırsak, verimli araştırmanın öneminin altının tekrar tekrar çizilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Popüler siteler ve arama motorları tabii ki iyi bir başlangıç noktası olabilir. Fakat bir konuda bilgi ve fikir edinmenin -internette ve internet dışında- çok daha farklı yolları da var. Bu bir belgesel izlemekten başlayıp bir telefon numarası bulup ilgili kişiler ile iletişime geçmeye kadar gidebilir. Unutulmamalı ki en kolay ulaşılanlar genelde en çok kopyalanan yüzeysel bilgilerdir.
Yaratıcılık & Özgünlük
Özgünlük derken kastedilen sadece kopyala-yapıştır olmayan metinler değil. Burada dikkat edilmesi gereken; farklı bir şey anlatmıyorsanız da, anlattığınız şeyi farklı bir pencereden, farklı bir biçimde anlatarak özgün olabileceğinizdir. Bir içeriğin çöp olması için spam olması şart değildir. Bir sitede yeni vizyona girmiş bir film hakkında bir sayfa olduğunu ve o sayfada sadece filmin konusunun yazıldığını düşünün. O sayfanın bir değeri yoktur. Bir de o sayfaya film ile ilgili görüşlerinizi yazdığınızı düşünün. Ya da olası bir devam filmi için fikirler. Artık özgün bir içeriğiniz vardır. Hakkında yazmak istediğiniz konunun üzerinden ne kadar fazla sitede ne kadar çok kez geçilmiş olursa olsun, her zaman yaratıcılığınızı kullanarak ondan özgün bir içerik çıkartabilirsiniz.
Farkındalık
İnternet kullanan ve okuma yazması olan herhangi birisinden işçi ve işveren ilişkilerinin hukuksal boyutu hakkında bir yazı yazmasını isterseniz, büyük ihtimalle yazabilir. Büyük ihtimalle yazabilir çünkü araştırma başlığının girişinde bahsedilen yöntem kullanılarak bu konuda istemediğiniz kadar bilgi bulabilirsiniz. Peki herhangi birisinin yazdığı bu yazının yararlı ve değerli olduğunu söyleyebilir miyiz? Tabii ki hayır. Bazı konular belli miktarda bilgi, tecrübe hatta uzmanlık gerektirebilir. Bu gibi konularda sadece basit bir araştırma ile yazılan sığ yazıların kimseye bir faydası olmayacağı gibi, o bilgilere ihtiyacı olan insanlara da vakitlerini çalmak suretiyle zarar verir. Şundan emin olabilirsiniz ki internette her konunun bir kitlesi vardır. En iyi/hevesli olduğunuz konuyu/konuları bulmaya çalışın ve onların üzerine gidin.
Teknik & Kendini Geliştirme
Bir konu hakkında ne kadar bilgili olursanız olun, bu o konuyu karşı tarafa etkili bir şekilde aktarmanızı garantilemez. Düşünmek, konuşmak ve yazmak ayrı sanatlardır. İçeriğin dili, tutarlılık, dil bilgisi kurallarına uygunluk gibi teknik konular da bir içeriğin kalitesini belirleyen en önemli unsurlar arasındadır. Daha çok çalışıp daha çok ürettikçe, kendinizi teknik anlamda da geliştirdiğinizi göreceksiniz.
Bunların ışığında daha başarılı sonuçlar; daha çok çalışma, daha çok dikkat, daha çok özen isteyecektir. Bu yüzden kaliteli içerik sayısı daha az ve bu yüzden kaliteli içerikler diğerlerinin arasından sıyrılabiliyorlar. Son olarak olmasa da, yukarıda bahsedilenlere ek olarak küçük bir tavsiye: Bir içerik oluşturduktan sonra o içeriği inceleyip, şu soruyu dürüst bir şekilde cevaplamaya çalışın: Herhangi birisi neden X sitesindekini değil de bunu tercih etsin?