Dönüşüm oranı: Siparişle sonuçlanan ziyeretlerin sayısının, sitenizin toplam ziyaretçi sayısına olan oranıdır. Örneğin sitenizin geçtiğimiz ay sitenizin 250 ziyaretçisi olduğunu varsayalım. Eğer 5 ziyaret sipariş ile sonuçlanmış ise sitenizin dönüşüm oranı 5/250=0,02 sonucunda %2 olarak bulunur. Bu oranın %1 artması, cironuzun %50 artması anlamına gelmektedir.
Dönüşüm Optimizasyonu: Sitenizi ziyaret eden kullanıcıları üyelere ve müşterilere dönüştürmek ve daha fazla fayda elde etmek için yapılan hizmetler bütünüdür.
Doğru Ölçüm = Veriye Dayalı Karar Öncelikle “ölçmeden yönetemezsin” kuralından hareket ederek Google Analytics’in ölçüm kodları test edilir. Tüm kanalların (CPC, Display, Affiliate vs.) doğru şekilde ölçülmeleri ve karışmamaları sağlanır. Sonrasında ise etiketleme süreci başlar. Bu süreçte siteniz özel ölçüm kodları yazılarak resim galerisini görüntüleme, taksit seçeneklerini inceleme, ürün sayfasında 60 saniyeden uzun kalma gibi birçok etiket oluşturulur.
Etiketleme sürecinden sonra “ürün sayfasına gelen ziyaretçilerin %9’u taksit seçenekleri ile ilgileniyor” ya da “anasayfa ziyaretçilerinin %98’ı popup’ı kapatıyor” gibi değerli veriler elde etmeye başlıyoruz.
Dönüşüm Deneylerinin Kurgulanması
Aksiyon butonlarında ne yazmalı? “Hemen Al” mı? “Satın Al” mı? Butonlar kırmızı mı olmalı turuncu mu? Bırakın ziyaretçileriniz karar versin! Google Analytics üzerinden kurgulanacak olan deneyler sayesinde ziyaretçileriniz sıra ile aşağıdaki dört versiyonu görecektir.
Deneyin sonuçlanmasının ardından, sonuçlar kontrol edilecek ve dönüşüm oranı en yüksek olan versiyon üzerinde çalışılmaya devam edilecektir. Sonrasında sayfa sayfa tüm bu süreç tekrarlanacak, anasayfa, kategori sayfası, ürün sayfası, site içi arama sonuç sayfası, sepet sayfası, ödeme sayfası gibi kullanıcının satın alma sürecinde gezdiği tüm sayfalar da dönüşüm optimizasyonu işlemleri adım adım tamamlanacaktır.