Sempeak Logo
Yükleniyor...
Close
...
Google Ceza ve Filtrelerine Neden Olan Faktörler
Google Ceza ve Filtrelerine Neden Olan Faktörler
İçindekiler

Google ceza ve uyarıları, her ne kadar kesin olarak hesaplanamasa da, belli başlı SEO kriterleri ile tahmin edilebilmektedir. Bu cezalar ile yüksek hizmet kalitesinden ödün vermek istemeyen Google, site sahiplerinin çok daha dikkatli ve kurallar çerçevesinde çalışmasını sağlar. Caydırıcı cezalar vererek, web sitelerini belirli bir kalite seviyesinin üzerinde tutmak, kullanıcılar için en iyisini yaratmaya çalışır. Genellikle önce uyarı ve sonra ceza olarak işleyen sistem, oldukça ağır cezaları barındırır. 

Google Sandbox Filtresi

Sandbox cezası, arama sıralamalarında çok fazla değer kaybedilmesine neden olur. Bir anda büyük bir indeks ve hit kaybı yaşanır. Bazı durumlarda arama sonuçlarında hiç görülmeme dahi yaşanabilir. En son aşamada “deindex” vererek sitenizi tamamen görmezden gelir. Google tarafından uygulanan en ağır ceza olarak tanımlayabiliriz. Çünkü bu negatif filtrelemeden çıkmak çok uzun sürebilir. Google Sandbox, doğal olmayan web sitelerinin hızlı yükselişini engellemek amacıyla hareket eder.

Sandbox Filtresine Neden Olabilecek Faktörler

  • Kopya içerik (duplicate content) problemi, fazlalığı
  • Spam sayılabilecek anahtar kelime kullanım yoğunluğu
  • Aniden çok fazla backlink alımı
  • Siteniz ile ilgili olmayan ve domain reytingi düşük backlinkler
  • Alakasız keyword ve aşırı etiket kullanımı
  • Çok fazla link çıkışı bulunması

Google Bomb Cezası

Arama sonuçların yüksek pozisyonlarda yer alan anahtar kelimelerin bir anda düşüş göstermesidir. Google Bomb’un nedesi ise gerileme olan kelimeler üzerinden çok fazla dış link alınmasıdır. Hangi kelimelerde düşüş yaşandıysa, o anahtar kelimeler özelinde link alımının azaltılması, düşük kaliteli linkleri silinmesi gerekmektedir. Ek olarak site içi link geçişlerinde aynı keyword üzerinde aşırıya kaçmamak Bomb filtresinden koruyacaktır.

-900+ Cezası

Google’ın ön uyarı niteliğindeki bildirimidir. Üst sıralarda yer alan bazı anahtar kelimelerin düşüş göstermesine neden olur. Sandbox filtresine girmeden önceki son çıkışınız olabilir. Google’nın kesin kurallarına ve algoritmalarına aykırı, aldatmaya yönelik çalışmalar sonucunda verilir. Çoğunlukla, trafik çekmek için alınan fazla linkler ve bir sayfa içerisinde çok fazla link yönlendirmesi yaparak kullanıcıları ve botları aldatmanın sonucunda  -900+ Google cezası alınabilir.

-30 -60 -90 Cezası

30 ve 90 sıralama arasında pozisyon kayıpları yaratabildiği için bu isimle adlandırılmıştır.

Nedenleri

  • Kötü site içi optimizasyon
  • Düşük kaliteli backlinkler
  • Gerçek olmayan anlık hitler (hit siteleri ile bağlantı)
  • Sitenin Google güncellemelerinin gerisinde kalması
  • Düzgün ve güncel içerik girilmemesi, sitenin yenilenmemesi

Cloaking Cezası

İnternet sitesi güvenilir ve düzgün bir hizmet vermiyor, bulunduğu pozisyona göre içerik kalitesi çok düşükse, ancak sıkı bir SEO çalışması ile üst sıralarda yer alıyorsa bu cezayı alması kaçınılmazdır. Ziyaretçiye yararı olmayan, sadece botlar için düzenlenen web siteleri bu kapsama girer. Site içerisinde düzgün içerik ve hizmet olmamasına rağmen, arama sıralamalarında üst pozisyonlarda yer alan siteler, çok geçmeden Google tarafından fark edilir ve cezalandırılır. 

Sneaky Yönlendirmeler

Arama sonuçları sonrasında karşımıza çıkan URL adresi yerine farklı bir sayfaya yönlendirme yapılıyorsa, sayfanın kendisine ya da sitenin tamamına ceza uygulayabilir. 

Bu durumun Google’a şikayet edilmesi halinde, ilgili sayfa veya web sitesi uyarı niteliğinde bir ceza alacaktır. 

Kopya İçerik Cezası

Birbirini tekrar eden içeriklerin, site genelinde kullanılması, anahtar kelimelerin spam derecesinde yoğun kullanımı, görsel etiketleri ve heading başlıklarında aynı kelimelerin sık tekrarı kopya içerik cezasına neden olur. Özgün olmayan her bir içerik SEO’yu negatif etkiler.

Alakasız Backlink Ağı (Doğal Gözükmeyen Bağlantılar)

Kalitesiz ve sitenizle ilgisi olmayan backlink alımları da Google tarafından cezalandırılmanıza sebep olur. Domain otoritesi düşük siteler (alakalı olsa dahi) olumsuz etki bırakırlar. Ayrıca bir web sitesi ne kadar yüksek domain reytinge ve itibara sahip olsa da, web siteniz ile ilgili değilse Google gözünde negatif sonuçlar doğurabilir. 

ÖR: Gıda ürünleri satan bir siteye, yüksek domain değerine sahip bir giyim sitesinden link alınsa dahi, Google bu iki siteyi birbirleriyle alakasız bulup cezalandırabilir. Doğal olmayan bu tarz backlinkler ne kadar fazla olursa, ceza yeme şansınız o kadar yükselir.

Reklamlar

Sayfaların neredeyse tamamını kaplayacak fazlalıkta reklam olması da Google gözünde olumsuz ve cezalandırılması gereken bir durumdur. Kullanıcıyı reklama tıklatmaya mecbur bırakan web siteleri, reklam spamı nedeni ile cezalandırılır.

Yüksek Sayıda Anchor Text Kullanımı

Site içerisinde yer alan içeriklerde, Google’ın izin verdiğinden fazla link çıkışı olması durumudur. Yani, yazıların içerisinde “anchor text” kullanımı spam sayılabilecek kadar fazla ve sadece reklam üzerine ise bu yüzden ceza alabilirsiniz.

Yanıltıcı Yapısal Veri İşaretlemeleri

Yapısal veri işaretlemelerini, amacının dışında kullanırsanız pek hoş karşılanmayabilir. Yapısal verileri Google botlarına sayfa ile ilgili daha detaylı ve zengin bilgiler vermektir. Eğer kullanılan işaretlemeler, sayfanın içeriği ile alakasız ise ceza yiyebilirsiniz.

Gizli Bağlantılar ve Metin Dosyaları

Bir web sitesi, ziyaretçilere ve botlara iki farklı sayfa içeriği sunuyor ise ceza yemesi kaçınılmazdır. Gizli metinler, bağlantılar, görseller ve aldatıcı sunulan her içerik bu kapsama girer. Botlara sunulan içeriğin, kullanıcıdan gizlenmesi (okunmayacak kadar küçük yazılar, renk illüzyonları, görseller ile örtülmüş yazılar vb.) bu kapsama girer.

Sonuç ve Çözüm Odağı

Sitenizin tamamen kaldırılması veya sayfa içeriklerinizin bir kısmının filtrelenmesi, karşı karşıya olduğunuz cezanın/uyarının boyutunu anlamanızı kolaylaştırır. Herhangi bir Google uyarısı ya da cezası ile karşılaşıldığı zaman, ilk olarak problemin kaynağı tespit edilmeli ve bu duruma sebep olan sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Sonrasıda ise doğru bir optimize işlemi yapılmalı ve Google ile iletişime geçilerek sitenizi tekrardan değerlendirmeye almasını istemelisiniz. Bütün bunlara dikkat ettiğinizde "SEO nasıl yapılır/yapılmalı" sorusunun da bir kısmını cevaplamış olacaksınız.

Paylaş
Yeni Başlayanlar İçin 8 Adımda SEO Başlangıç Rehberi
Yeni Başlayanlar İçin 8 Adımda SEO Başlangıç Rehberi

SEO rehberi akılda kalıcı içeriği ve sade anlatımıyla Sempeak Blog'da. SEO hakkında temel bilgiler edinmek için hemen sayfamızı ziyaret edin...

Bounce Rate ve Pogo Sticking Nedir? Farkları Nelerdir?
Bounce Rate ve Pogo Sticking Nedir? Farkları Nelerdir?

Pogo Sticking ve Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) iki SEO terimini, birbirlerinden ayıran temel özellikleri nelerdir? Karıştırılmaması gereke...

Click-Bait ve SEO Uyumlu Başlık Arasındaki Nüans
Click-Bait ve SEO Uyumlu Başlık Arasındaki Nüans

Click-Bait ne demek ve SEO dostu içerik başlığından farkları nelerdir?