Sempeak Logo
Yükleniyor...
Close
...
Google Mali Hizmetler Doğrulaması Hakkında
Google Mali Hizmetler Doğrulaması Hakkında
İçindekiler

Her Şey Bir Uyarıyla Başladı

Google’da mali hizmetler üzerine bir reklamverenseniz eğer bu hafta başında hesaplarınıza gelen “Mali hizmetler doğrulaması işlemini tamamlayın” şeklindeki uyarıyı görmüş olmalısınız.

Google’da kullanıcılara yapmış olduğunuz iletişimler, mali ürün ve hizmetlerin tanıtımı ile ilişkiliyse ve henüz bu uyarıyı almadıysanız da, çok yakında karşılaşmanız muhtemeldir 🙂

“Bu içeriğimizde, Google mali hizmetler doğrulamasının ne olduğundan başlayarak doğrulama sürecinin nasıl tamamlanacağına ilişkin detaylı açıklamayı kaynak URL’leriyle birlikte bulabilirsiniz.”

Türkiye’de Google Mali Hizmetler Doğrulaması Nedir?

Google’ın “Mali hizmetler doğrulaması”, Türkiye'de kullanıcılarına mali ürün ve hizmetlere yönelik iletişimler yapan reklamverenler için getirmiş olduğu yeni bir doğrulama zorunluluğu. Adı her ne kadar “Mali hizmetler doğrulaması” olsa da sadece bankacılık ve finans kurumlarını değil, kullanıcılara yönelik finansal iletişimleri olan (Örnek: tüketicilerine finansman kolaylığı sunan otomotiv şirketleritüm reklamverenleri ilgilendiriyor. Buna ek olarak sigortacılık alanında faaliyet gösteren acente ve şirketler de Google’a reklam verebilmek için bu doğrulamayı yapmak zorunda.

Bunu tıpkı daha önce tüm reklamverenlere zorunlu kıldığı “reklamveren doğrulaması” gibi bir politika gereksinimi olarak da düşünebiliriz.

Ancak konu finansal yükümlülüklerin yerine getirilmesi  olunca işlemler “reklamveren doğrulaması” kadar kısa değil. Burada süreç birden fazla adımdan oluşuyor ve Google, reklamverenlerin bu hizmetleri sunmak için Türkiye’de ilgili kurumlardan lisanslı olup olmadıklarından tutun da, sicil numaralarına kadar tüm bilgileri istiyor. Adım sayısı az olsa da süreçteki değişken yükümlülükleri okumak ve doğru bir şekilde ilerlemek biraz zamanınızı alabilir. 

Google bu doğrulama zorunluluğunu da, kullanıcıların mali konulardaki kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmesi için yeterli bilgiye sahip olmasını istemesine dayandırıyor. Burada Google’ın amacı finansal konularda zararlı ya da aldatıcı uygulamalara karşı kullanıcıları korumak..

Konudan biraz bağımsız olacak ama kurumların, kullanıcıların finansal konulardaki kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmesi için yeterli bilgiye sahip olmasını istemesi yeni değil. Bugün bir mobil internet bankacılığı üzerinden yatırım hesabı açmak ve BİST’te hisse senedi işlemleri yapmadan önce Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) Uygunluk Testi’ni çözmek zorundasınız. Size yöneltilen sorular ve yatırım amaçlarınız üzerinden çıkan test sonucu size en uygun finansal enstürmanları risk derecelendirmesiyle birlikte veriyor. Ve siz ancak bu şekilde yatırım araçlarında işlemlere başlayabiliyorsunuz.

Mali Hizmetler Reklamveren Kategorileri Nelerdir?

Google, konuyla ilgili detaylara yer verdiği politika sayfasında doğrulanma istediği reklamverenleri 5 kategori altında toplamış. 

Burada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi resmi kurumlar tarafından yetkilendirilmiş reklamverenler olabileceği gibi mali hizmetlerin tanıtımını yapan ancak Türkiye’deki ilgili resmi kurumlar tarafından (bir alt başlıkta listelenen 7 kurum) lisanslandırılması zorunlu olmayan reklamverenler ya da mali hizmetleri tanıtmayan ancak reklamlarında mali hizmet arayan kullanıcıları hedefleyen reklamverenleri de kapsama dahil etmiş.

Bağlantıda yer alan kategorileri detaylı inceleyip, başvuru öncesinde kendi kurumunuz ya da hizmet verdiğiniz marka / markalarınız için konuya hakim olmanız oldukça önemli. Çünkü her reklamveren için doğrulama adımları aynı değil.

Reklamverenlerin faaliyet alanlarına göre doğrulama adımlarında farklı gereksinimlere uygun cevapları vermeniz gerekiyor. 

Sempeak olarak, mali hizmetler alanında reklamveren konumunda yer alan ve Google nezdinde farklı kategorilere giren birçok markaya hizmet veriyoruz. Bunların içerisinde TCMB, SPK gibi resmi kurumlar tarafından yetkilendirilmiş reklamverenler de var, ilgili düzenleme kurumları tarafından lisanslandırılması zorunlu olmayan reklamverenler de.

Tüm bu politikaları iyi bir şekilde analiz edip, başvuru sürecinin titizlikle yürütülmesi konusunda markalarımıza gerekli desteği sağlayacağız.

Mali Hizmetler Doğrulamasında İlgili Düzenleyici Kurumlar Hangileri?

Mali hizmetlere ilişkin aşağıdaki kurumlara bağlı bir Google reklamvereniyseniz  eğer,  Türkiye’deki bu mali hizmet düzenleyicisi statüsündeki kurumların ilgili lisans şartlarını sağladığınızı Google’a sunmanız artık bir zorunluluk.

  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)
  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)
  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)
  • Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
  • Gelir İdaresi Başkanlığı
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı

İlgili Düzenleyici Resmi Kurumlara Bağlı Değilseniz Ne Yapmalısınız?

3. başlıkta paylaşmış olduğum bağlantıdaki kategorileri detaylı incelemeniz bu yüzden önemli. Eğer ilgili resmi düzenleme kurumları tarafından lisanslandırılması zorunlu olmayan bir reklamveren olsanız bile, politikadan anladığım yine de bu doğrulama adımlarını gerçekleştirmeniz Google’da reklam vermeye devam edebilmeniz için bir zorunluluk.

Özetle Türkiye’de BDDK, SPK, TCMB gibi yetkili kurumlara bağlı değilseniz bile , Google’a bu tür şartlardan muaf olduğunuzu kanıtlamanız gerekmekte.

Bunu da G2 üzerinden yapmanız isteniyor. İçeriğin devamında, Türkiye’de finansal hizmetler kategorisinde Google reklamları yapabilmeniz için doğrulama adımının ilki olan G2 hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Yaptırım Başlangıç Tarihi Nedir?

Google, bu sayfasında yaptırım başlangıç tarihini 1 Kasım 2023 olarak belirtmiş. Yani reklamverenlerin 1 Kasım 2023'e kadar doğrulama sürecini tamamlamazsa, ADS paneli, sertifikalı olmayan reklamverenlerin mali hizmet reklamları göstermesine izin vermeyecek.

Doğrulama Adımlarında Karşımıza Çıkan G2 Nedir? 

G2 üçüncü taraf doğrulama sürecinin bir parçası olarak ilk adımda karşımıza çıkıyor. Doğrulama sürecinde kullanıcılara sunduğunuz finansal hizmetlerin türünden tutun da bu hizmetleri sağlama lisansına sahip olup olmadığınıza ve hatta kayıt numaranıza kadar sizden bu bilgileri istiyor.

Yani özetle Google burada tüm süreci sadece kendisi değil, uyumluluk ortağı olarak nitelendirdiği G2 aracılığıyla entegre bir şekilde götürüyor.

G2 Finansal Hizmetler Doğrulaması sayfasında adımlar ve doğrulama süreci detaylı bir şekilde anlatılmış.

Google Mali Hizmetler Doğrulaması Adımları Nedir?

Daha öncesinden “reklamveren doğrulamasını” tamamlayan markalar için 2 adımdan oluşuyor.

1. Adım

İlk olarak bir önceki başlıkta belirttiğim G2 üzerinden üçüncü taraf doğrulamasının başlatılması ve kod’un alınması. 

2. Adım

G2'den tarafındaki doğrulamayı tamamlayıp alınan benzersiz üçüncü taraf doğrulama kodunu kullanarak Google Ads Mali Hizmetler Doğrulama Formu’unun doldurulması. Google bunu finansal hizmetler doğrulama başvurusunun son adımı olarak belirtmiş.

google ads mali hizmetler doğrulama formu

Google Mali Hizmetler Doğrulaması Uygulamasına İlişkin Düşüncelerim

Google’ın son yıllarda reklamverenlere getirmiş olduğu yükümlülüklerin ortak noktasında şeffaflık ve doğrulanmış içeriği sunma gayretinin ön plana çıktığını görüyorum. Yerinde ve kullanıcı odaklı bir uygulama. SPK lisansı olmayan bir “borsa aracı kurum görünümlü site” Google’a değil hiçbir platforma reklam verememeli. 

Ve hatta şimdi mali hizmetler alanında zorunlu kıldığı bu güncellemenin önümüzdeki dönemlerde yine finans gibi hassas olan sektörlerde farklı şekillerde gündeme getirmesi gibi “şahsi bir düşüncem” var. 

Örneğin “sağlık”.

Mesela yakın bir gelecekte “mitral kapak” ya da “implant tedavisi” için reklam verecek olan kişi ya da kurumların (doktor veya hastahane olabilir), Türkiye’de bağlı olduğu ilgili resmi kuruluşlardan belge zorunluluğu şartı koşulması ve doğrulama süreçlerini tamamlamadan reklam vermesinin engellenmesi gündeme gelirse benim için sürpriz olmaz.

Buna benzer uygulamaları tüm reklam platformlarında görmek kullanıcıları “phishing” uygulamalarına karşı korumak sağlıklı bir internet ekosistemi için önemli.

Aşağıda son günlerde sıkça karşılaştığımız “popüler dolandırıcılık uygulamalarından” görebileceğiniz gibi, ilgili gerçek kurum ve kuruluşlarla hiçbir alakası olmayan, ancak onların adına yapılıyormuş izlenimi veren dolandırıcılık girişimlerine karşı online reklam platformlarının da gerekli aksiyonları “reklam daha yayınlanmadan” alması gerekir.

Kurumlar dolandırıcılık uygulamalarına karşı kullanıcılarını düzenli olarak açılır pop-up, e-mail ve sms gibi düzenli olarak bilgilendirse de reklam platformları da bunun yayınlanmasını en başında engellemeli.

Bu tip dolandırıcılık uygulamalarına karşı kurumlar kadar insanlara da çok iş düşüyor.

İnternet okuryazarlığının artması da beraberinde tüketicilerin gerçek olamayacak kadar cazip bu tekliflere karşı daha mesafeli olmasını sağlayacaktır.

Paylaş