Sanal ortamda bir dosyayı oluşturup sonradan tekrar erişebilmek kolaydır, bunun için dosyayı bilgisayarınıza kaydedersiniz. Dosyayı tekrar açmak istediğinizde bilgisayarınızı açar ve dosyanıza erişebilirsiniz. Bilindiği üzere bir dosyayı bilgisayara kaydetmek demek bilgisayara bağlı dahili veya harici bir depolama aracına kaydetmek demektir. Dosya yalnızca üzerinde bulunduğu depolama cihazından erişebilir durumdadır. Bu cihaz genellikle bilgisayarın dahili harddiski olur ve dosyaya ulaşabilmek için bilgisayarın açılıp dosya konumuna erişilebilir olması gerekmektedir. Peki ya bu dosyaya birden fazla kullanıcının aynı dosya konumundan erişebilmesi gerekirse? İşte bu noktada hosting ve serverlar devreye giriyor.
İnternet siteleri bir çeşit dosya gibidir. Her bir internet sitesi bir disk üzerinde barınır ve tüm kullanıcılar bu diskteki dosya yolunu kullanarak dosyaya yani internet sitesine erişebilir. Bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle dosyanın devamlı açık ve erişilebilir olan bir depolama aygıtının üzerine bulunması gerekmektedir. Kullanılan bu depolama aygıtı server olarak bilinmektedir. Serverlar tüm kullanıcıların günü her saati, haftanın her günü ulaşabileceği bir sistem olarak çalışmalıdır, yani şahsi bilgisayarınızdan bir dosyaya erişmek için önce bilgisayarınızı açmanız gerekirken serverlar sizden başka kullanıcıların da her an erişebilmesi için devamlı açık olmalıdır. Hosting ise bu sunucular ile dosyaların barındırılma, dağıtılma ve depolanma hizmetine verilen genel isimdir.
Eğer bir internet sitesi oluşturma ve doğal olarak bu siteyi ziyaretçilere açmak istiyorsanız mutlaka bir hosting hizmetine ihtiyacınız olacaktır. Şayet Kişisel olarak kullandığınız bilgisayar yeterince güçlüyse bu hizmeti kendi kendinize de sağlayabilirsiniz. Güçlü bilgisayardan kasıt ise, internet sitenizin kullanıcı hacim hedefine göre yeterli bant genişliğine sahip, bir ağ üzerinden internete bağlı, kullanıcılar tarafından gelen tüm ağ isteklerini karşılayabilecek bir performansta ve tabi ki 7/24 açık olan bir bilgisayardır. Bilindiği üzere böyle bir kişisel bilgisayara sahip olmak kolay ve ekonomik olmayacağından bu hizmetleri internet sitesi sahipleri için sağlayan hosting firmaları mevcuttur. Bir hosting hesabına sahip olmaksızın site web üzerinden yayınlanabilir ve ziyaretçilere açılabilir.
Hosting firmaları müşterilerine çeşitli hizmetleri sunmakta ve bu hizmetlerin garantisi vermek durumundadır. Hosting firmalarının verdiği hizmetler şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda belirtilenler internet sitesi sahibi olan kişilerin müşteri olarak hosting firmalarından aldığı temel hizmetlerdir. Bunların yanında hosting firmalarının sunucuların bakım ve optimizasyonu, SSL sertifikası satışı, domain satışı, domain transferi ve hazır site satışı, e-posta gibi hizmetleri de bulunmaktadır.
İnternet sitesi sahibinin bir hostingden beklentisi çok geniş ölçeklere uzanabilir. İnternet sitesinin mahiyetine ve beklenen trafiğe (“beklenen trafik” ibaresi, internet sitesinin henüz yayınlanmamış olduğu ve hosting seçim aşamasında olduğu varsayıldığı için kullanılmıştır, zaten bir hosting hizmeti alan internet sitesinin aldığı trafik bellidir) göre bu beklentiler değişiklik gösterecektir.
Öncelikle olmazsa olmaz denilen konuların başında uptime (çalışma süresi) gelmektedir. Bir hosting hizmeti, serverlarında bulunan internet sitesinin 7/24 aktif olarak çalışabilmesini sağlayabilmek için kendisi de sürekli olarak aktif ve stabil düzeyde çalışır olması gerekmektedir. Önemli bir teknik hata, doğal afet, elektrik kesintisi gibi sistemin çalışmasını engelleyecek durumların dışında kalan zaman diliminde hosting hizmeti kesintisiz şekilde devam etmesi önemlidir. Şayet devamlı kesilen bir hosting hizmeti alınıyorsa siteyi ziyaret eden kullanıcılar istedikleri sayfalara rahatlıkla erişemeyip işlemlerini gerçekleştiremedikleri takdirde internet sitesi amacına ulaşamamış olur. Bu durum en istenmeyen durumların başında yer alır. O yüzden uptime oranları hosting firmaları arasında bir kalite standardı olarak kabul görmektedir. Türkiye’deki öncü hosting firmalarının tamamına yakını “Uptime Robot” aracına göre %99’un üstünde performans göstermişlerdir.
Çalışma süresinden sonra bir hosting hizmetinde aranan en önemli kriterlerden biri ise hızdır. Sayfa yüklenme süresinin mümkün olduğunca kısa olması ziyaretçilerin site içinde daha özgür hareket edebilmeleri ve aradıklarına hızlı şekilde ulaşabilmeleri açısından çok önemlidir. Kullanıcı deneyiminin baltalanmaması için sayfa yüklenme sürelerinin minimize edilmesi gerekmektedir. Sayfa açılış sürelerine etki eden birçok unsur olmasının yanında hosting hizmetinin sağladığı hız da, hosting firmalarının arasında bir seçim kriteri olarak karşımıza çıkabilmektedir.
İyi bir hosting hizmetinde internet sitesi sahibine her anlamda kolaylığın sağlanabilmesi gerekmektedir. Bu sebeple hosting firmaları yalnızca internet sitesini serverlarında barındırmak dışında bu internet sitelerine domain sağlama, domain transferi, güvenlik sertifikaları gibi hizmetleri de sağlamaktadırlar. Sonuçta saydığımız bu işlemler için farklı hizmetler de tercih edilebilir olsa da hosting firmaları hem aralarındaki rekabeti güçlendirmek hem de internet sitesi sahiplerine kolaylıklar sağlamak için bu hizmetleri de vermektedirler. Buradaki bir diğer husus ise bu hizmetleri tüm hosting firmalarının sağlamıyor olmasıdır. İhtiyaç durumuna göre “hangi hosting firması hangi hizmeti sağlıyor” ve ihtiyaçları ne düzeyde karşılıyor” gibi soruların cevapları için geniş çaplı bir araştırma yapmak ve hosting firmalarını karşılaştırmak gerekiyor.
Sonuç olarak iyi bir hosting, bir internet sitesini doğru şekilde aderslendirebilen (domain), bu adreslendirmeyi yönetebilen, adresteki siteyi herkes için her zaman ulaşılabilir kılan, içerde barındırdığı dosyaların güvenliğini ve ziyaretçiye ulaşım hızını en üst düzeyde tutan hostingdir denilebilir.
İnternet sitesinin barındırılmasından ve dağıtılmasından sorumlu olan hosting, bu işlemlerden öte bir fonksiyonla internet sitesinin düzenlenmesi ve tasarlanması ile ilgili herhangi bir işlevsellik göstermemektedir. Başta verilen örneğe dönecek olursak kişisel bilgisayardaki dosyanın barındırılması ve açılabilir olması ile ilgili iken, bu dosyanın düzenlenebilmesi ve kullanılabilir olması da dosyanın kullanıcıs yani internet sitesinin yöneticisi ile ilgilidir. Bu durumda, hosting hizmeti alarak bir server üstünde barındırılan internet sitesinin içeriği tamamen kullanıcı tarafına bağlıdır. Hosting hız konusunda da maksimum desteği sağlaması gerekiyor olsa da sitenin içeriğinden dolayı oluşan yavaşlamalarda hosting tarafında yapılacak pek bir şey yoktur. Daha önceden de belirtildiği üzere site hızını etkileyen birçok unsur vardır ve internetten hız kriterlerine rahatlıkla ulaşılabilir.
Her ne kadar çoğu hosting firması şuan kağıt üstünde sınırsız kaynaklar sunuyormuş gibi gözükse de, aslında bunun pratikte çok gerçekçi karşılıkları yoktur. Çünkü sunucuların kaynakları belirlidir ve sunucudaki sitelerden birinin aşırı kaynak tüketiminin diğer siteleri de yavaşlatması kaçınılmazdır. Bu sınırsız gözüken özelliklere arka planda çeşitli sınırlandırmalar getirilmiş, böylelikle sunucu ve sunucuda yer alan tüm sitelerin daha stabil çalışması hedeflenmiştir.
Sonuç olarak web sitenizin içeriği zenginleştikçe, trafiği arttıkça hosting hizmetinizin arka planındaki sınırlandırmalara takılmaya başlayacaksınız. Buna hazırlıklı olmalısınız. Bu sorunlar oluşmaya başladıktan sonra, web sitenizi verimli şekilde optimize ederek paylaşımlı hosting yaşantınızda zaman kazanabilirsiniz. Fakat yaptığınız optimizasyonlara rağmen web sitenizde erişebilirlik/hız sorunları devam ediyorsa, artık hostinginizle ve hatta paylaşımlı hosting sistemiyle vedalaşmanızın zamanı gelmiş demektir.
İnternet sitesinin dağıtımının yapılabilmesi için internete bağlı bir ağda bulunan bir server üzerinde barındırılıyor olması gerekmektedir. İnternete bağlı olmak ve bir server bulundurmak maliyetli görünmese de aslında trafik hacminin artmasıyla beraber gelen isteklere cevap verebilme anlamında hem güçlü bir server sistemine hem de hızlı ve geniş bant aralığına sahip bir internet bağlantısına duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Sonuç olarak İnternet sitesi sahipleri kendi sitelerini internete bağlı halde kendi cihazlarında da barındırabilirler fakat bu pek de elverişli bir sistem olmaz. Çünkü ziyaretçiler tarafından aynı anda gelecek olan isteklerin karşılanması yalnızca güçlü donanıma sahip sistemlerle mümkün olmaktadır. Bu tarz sistemlerin kurulması da yüklü miktarda maliyetlere sebep olacağı için internet sitesi sahipleri için (dünya çapında ve milyonlara ulaşan ziyaretçilere ulaşmadığı sürece) hosting hizmeti veren firmalarla anlaşarak sitelerini bu firmaların serverları üstünden yayınlamaları çok daha tasarruflu bir yöntemdir. Ayrıca teknik bilgisi olmayan site sahipleri için kolaylaştırılmış panel yönetimi imkanı da sunulabilmektedir. Tabi ki server tarafına müdahale edebilmek isteyen site sahipleri için de hosting çeşitleri bulunabilmektedir.
İnternet sitesinin barındırılmasıyla ilgili tüm işlemlerin rahatlıkla yapıldığı hosting hizmetleri günümüz internet ağlarında sıkça tercih edilen ve bir site ile internet dünyasında yer almak isteyen herkese üst düzey kolaylıklar sağlamaktadırlar. Kolaylıkların yanısıra az önce bahsedilen ekonomik durum da hosting hizmetlerinin kullanılmasında büyük katkı sağlamaktadır.
Hosting yönetimi için bizlere yardımcı olan araçlar hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Popüper web sunucuları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.