Google algoritmasının sürekli kendini geliştirmesi ile birlikte arama sonuçlarına olumlu etki eden faktörlerde gün geçtikçe değişiyor.
Geçmiş dönemlerde HTTPS bir ihtiyaç değildi ve neredeyse sadece E-Ticaret sitelerinde tercih edilen bir protokoldü. Artık sadece E-Ticaret siteleri değil tüm sektörlerde hem güven hem de arama sonuçlarına olumlu katkısı olması nedeni ile site sahipleri tarafından çok tercih edilen bir faktör.
HTTP'li yapı üzerinden HTTPS'e geçiş süreci oldukça kritik bir süreçtir ve bu noktada kontrol edilmesi gereken önemli bazı maddeler bulunmaktadır, geçiş sürecinde yapılması gerekilen bazı düzenlemeleri atladığımız veya yanlış yaptığımız taktirde olumsuz bazı durumlar ile karşılaşmamız mümkün.
Bu nedenle sizler için HTTPS'e geçiş süreci için Kontrol Listesi oluşturduk.
HTTPS'e Geçiş - Kontrol Listesi
- HTTPS'e geçiş sonrası HTTP'li URL'lerinizi 301 Redirect (Kalıcı Yönlendirme) ile yönlendirmelisiniz.
- Sitenizde Canonical etiketi kullanıyorsanız Canonical etiketlerinizi HTTPS olarak güncellemeniz gerekmektedir.
- Site içerisinde farklı sayfalarınıza önceki süreçlerde gerçekleştirdiğiniz bağlantı çıkışları HTTP üzerinden yapıldığı için yönlenen URL'lerinizin bulunması olası bir durum. Bu nedenle iç bağlantılarınızı kontrol etmeli, HTTP'li yönlendirme var ise bunu HTTPS olacak şekilde güncellemelisiniz.
- Sitenizde yer alan Görsel, Javascript, CSS ve benzeri tüm sayfalarınızın HTTPS üzerinden açılmasına dikkat etmelisiniz.
- Site haritanızda yer alan URL'leri HTTPS olacak şekilde güncellemelisiniz. HTTP''li sürümde yer alan Site haritanızı yönlendirmeniz faydalı olacaktır.
- Robots.txt dosyanızı yeni sürümde tekrar eklemeyi unutmayın.
- Google Disavow Tool ile HTTP'li sürümde reddettiğiniz geri bağlantıları HTTPS'li sürümde yeniden reddetmeniz gerekmektedir.
- Google Analytics üzerinden Default URL alanını HTTPS sürümüne çevirmelisiniz.
Barış PEKPAK