Sempeak Logo
Yükleniyor...
Close
...
Modern Mobil Teknolojileri
Modern Mobil Teknolojileri
İçindekiler

Modern Mobil Teknolojileri


Modern Mobil Teknolojileri

İnternet, çağımızda çözüme en hızlı şekilde ulaşabildiğimiz kanalların başında gelmektedir. Bu özelliği interneti devamlı gelişmekte olan bir mecra kılmıştır. Haliyle interneti internet yapan web sitelerinin de bu gelişime ayak uydurmaları gerekmektedir, aksi takdirde web sitelerinin istenileni veremeyen bir yapı haline gelmesi sugötürmez bir gerçektir. Nitekim günümüzde kullandığımız siteler modern web teknolojilerini kullanan, çağın gereklerini ve ihtiyaçlarını karşılamış web siteleridir. Bu yazımızda günümüz web sitelerinde kullanılan ve kullanılması internet devi Google tarafından tavsiye edilen teknolojilerden bahsedeceğiz. 

 

  1. Accelerated Mobile Pages (AMP)

Modern Mobil Teknolojileri

 

Türkçe’ye Hızlandırılmış Mobil Sayfalar şeklinde çevrilen AMP’ler günümüz teknolojisinde bir çılgınlık halinde yayılmaya başlamıştır. Bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi site hızı kullanıcıların girdikleri sitede ilk sınadıkları element olarak büyük önem taşımaktadır. Google web sitelerinin açılış hızlarını çözülmesi gereken bir problem olarak görmüş ve bir takım yönergeler geliştirmiştir. AMP, internet sitesinin bu yönergelere uygun şekilde kodlanma yöntemidir dersek tanımlamış olabiliriz. 

Modern Mobil Teknolojileri



Amerikalı Forrester Consulting şirketinin yaptığı 2017 tarihli araştırmaya göre Google’ın geliştirdiği bu teknoloji ile mobil kullanımlarda AMP ile kodlanan sitelerin açılma sürelerinin 0.5 saniyeden daha fazla azaldığı görülmüştür. Kullanıcıların AMP ile kodlanmayan eşdeğer bir internet sitesine nazaran 2 kat daha fazla vakit geçirdiği bildirilmiştir. Dönüşüm optimizasyonu açısından bakıldığında da analiz tarafındaki veri yığınının 10 kat azalmasıyla beraber dönüşüm oranının %20 arttığı, araştırmanın bulguları arasındadır. 

AMP teknolojilerine ve önemine çok kısa vurgu yaptık ve konumuza bir başka modern web teknolojisi ile devam edeceğiz. Dileyen AMP ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradaki linkten ulaşabilir. 

 

  1. Progressive Web Apps (PWA)

Günümüzde geliştiriciler kullanıcıyla daha güçlü etkileşim kurabilmek için internet sitelerinin mobil uygulamalarını kullanıcıların beğenisine sunarlar. Hepimizin bildiği Facebook, Instagram, Sahibinden, Zomato gibi mobil uygulamalar birer internet sitesinin uygulama haline getirilmiş versiyonlarıdır. Her ne kadar yaygın kullanılan internet siteleri mobil uygulama haline getirilmişse de tüm internet siteleri bu durumda değildir ve kullanıcılar internet sitesine ulaşmak için bir tarayıcı kullanmak zorundadırlar. Peki ya kullanıcının tarayıcıdan girdiği her internet sitesi bir mobil uygulama olsaydı? İşte tam da burda Progressive Web Apps (Aşamalı Web Uygulamaları) geliştiricilerin imdadına yetişmektedir. 

Modern Mobil Teknolojileri



PWA teknolojisi, tarayıcı kullanılsa bile kullanıcıya bir mobil uygulama  tecrübesi yaşatmasının yanında çok düşük bağlantı hızı veya bağlantı olmadan da siteye erişmeye imkan sağlayan bir teknoloji olması PWA’yı kullanıcı için değerli kılmaktadır. Öte yandan PWA teknolojisinin mobil uygulama yazmak için ayrılan bütçe ve zamanın çok daha azına ihtiyaç duyması da bir çok marka için mantıklı tercih konumundadır. Google’ın “normal bir web sitesi gibi görünen ama daha güvenli, daha hızlı ve daha çekici” olarak tanımladığı PWA teknolojisi ile ilgili daha fazla ayrıntıyı buradaki linkten bulmak mümkündür.

 

  1. Google Pay

Modern Mobil Teknolojileri

 

Her şirket yapısı gereği kar etmeyi ve yüksek geliri hedefler. Bu hedefe ulaşabilmek için şirketlerin öncelikle (bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi) mobilin önemini anlamaları, mobilin önemini anlayan şirketlerin de sonraki adımlarında kullanıcılara en iyi ödeme deneyimini sunmaları gerekmektedir. Mobil kullanıcıların gerçekleştirdiği standart bir satın alma işleminde ortalama 120 dokunuş gerekmekte olup bu sayı, siparişten ayrılan kullanıcı oranının %28 gibi yüksek bir seviyede olmasının açıklayıcı unsurudur (Baymard, 2017). Google, uzun süren satın alma işlemini daha kısa hale getirecek olan Google Pay teknolojisini geliştirerek kullanıcılara daha iyi bir satın alma deneyimi sunmaktadır.

Modern Mobil Teknolojileri



Google Pay teknolojisi kullanıcının alışverişinden önce güvenli şekilde kaydettiği alışveriş kartını, satın alma sırasında kolayca kullanabilmesine imkan sağlayan bir yöntemdir. Kullanıcılar alışveriş yaparken satın alma adımlarında girdikleri kart bilgilerinin tarayıcı belleğinde kaydedilmesi ile başlayan bu süreç sonrasında geliştirilerek marka haline getirilmesiyle Google Pay teknolojisi ortaya çıkmıştır. Giriş yapılarak ödemeye hazır hale gelen bir hesaptan alışveriş yapılırken, satın alma işlemi sırasında gerçekleşecek olan 120 dokunuş 4-5 dokunuşa kadar inmektedir. Bu sayede kullanıcı kolayca sipariş verdiği için sipariş adımlarında satın almayı terketmez ve dolayısıyla dönüşüm oranında artış gözlenmesi beklenir.  Tabi ki bu tarz teknolojilerin tek bir kaynaktan çıkması abes olduğu gibi imkansızdır da. Apple ve Samsung gibi teknoloji devlerinin ürettiği ödeme sistemleri de mevcut olup ülkemizde fastPay ve Paytrek gibi yatırımlar destek görmektedir.  

Paylaş
Dijital Dünyada Mobilin Yeri
Dijital Dünyada Mobilin Yeri

Dijital dünyada mobilin yeri her geçen gün artmaktadır. Her zaman için mobile first...

Mobil Sonuçlar İçin Google Site Hızı Güncellemesi
Mobil Sonuçlar İçin Google Site Hızı Güncellemesi

Uzun zamandır site hızının önemini vurgulayan Google sonunda Temmuz 2018’de site hızına yönelik mobil arama sonuçları için algoritmada bir g...

Google Mobil Uyumluluk - Mobil SEO
Google Mobil Uyumluluk - Mobil SEO

Her geçen gün daha kullanıcı dostu olmaya çalışan google bir yeni algoritma ile yine karşımızdaGoogle Şubat ayında Mobil uyumluluk algoritma...