Nitel Araştırma
Nitel araştırma kısaca kullanıcı ile etkileşim yoluyla topladığınız öngürler ve verilerdir.
İnsanların size sitenizin hangi bölümünde zorlandıklarını, hangi aşamada satın alma yapmaktan vazgeçtiğini, sinirlendiğini söylemesi, sitenizdeki UI/UX problemlerin belirlenmesi ve onların düzeltilmesi adına size yardımcı olacaktır.
Ne yazık ki birçok işletme bu avantajdan yararlan mıyor ve kullanıcı için değil kendileri için tasarım yapıyorlar.
İsteseniz nitel araştırma yöntemlerine kısaca bir göz atalım.
Sitenizi belirli aralıklarla kullanmasını istediğiniz test kullanıcılarınız olsun (Hernekadar birçok şirket bunu yapmasada büyük e-ticaret firmaları test kullanıcılarına mutlaka bir bütçe ayırır) ve bilgilerini sizinle paylaşmasını isteyin.
Görevlendirme
Test kullanıcıları sitenizde dolaşırken ister istemez normal bir kullanıcı psikolojisinden uzaklaşır. Test yapmak için orada olduğunu bilir. Bu durumu terse çevirmek için onlara bazı görevler vermekte fayda var. Örneğin kıyafet satışı yapan bir e-ticaret siteniz varsa test kullanıcılarından kendileri için bir pantolon/ceket bulmalarını isteyebilirsiniz. Bu sayede bilişsel süreçleri aktif edip, test kullanıcısı halinden uzaklaşmalarını sağlamış olursunuz.
Dürüstlük
Test kullanıcılarından size karşı dürüst olmalarını ve yüksek sesle düşünmelerini isteyin.
Sizin sitenizi ya da iş modelenizi eleştirseler bile size iyilik yaptıklarını unutmayın. Çünkü sadece bu yöntemle kullanıcıların gerçekten ne düşündüğünü öğrenebilirsiniz.
Oturum kayıtları
Etkileşimde olduğunuz kullanıcılar sitenizde dolaşırken, ürünlere bakarken ekran kaydetmelerini isteyin. Böylece tüm aşamaları tek tek görüp sizde sürece dahil olabilir ve çıkarımlar yapabilirsiniz. Oturum kayıtları çeşitli araçlar sayesinde yapılabilir.
UI/UX İyileştirmeleri
Sitenizde testler yaparken, kısa sürelerde çok veri toplayamayacağınız için aylık bazda düşünün ve sitenizde çeşitli alanları değiştirip bunları test edin, ekran kayıtlarını izleyin ve çıkarımlar yapın.
Belgeleme ve Özet
Bütün bu süreçler boyunca elde ettiğiniz bulguları birleştirerek özetleyin. Bu size resmi daha iyi görmeniz konusunda yardımcı olacaktır.
Nicel Araştırma
Nicel araştırmalar ise bizim google analytics yoluyla elde ettiğimiz veriler bütünü olacak. Nitel araştırmalar esnasında elde ettiğimiz verileri doğrulamak için bu yöntemi kullanıyoruz.
Örnek olması açısından dönüşüm optimizasyonu için birkaç önemli analytics raporuna kısaca bir göz atalım.
Dönüşüm Hunisi
İnsanların hangi aşamalarda sayfanızdan ayrıldığını öğrenmek size iyileştirme yapmanız konusunda avantajlar sağlayacaktır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için https://support.google.com/analytics/answer/2520139?hl=en adresine göz atabilirsiniz. Ayrılma oranlarının yüksek olduğu sayfalar için UX/UI ve hız konusunda öngörülerde bulunarak, sayfalarınızda değişiklikler yapabilirsiniz.
En çok ziyaret alan sayfalar ve Açılış sayfaları
En çok ziyaret/dönüşüm alan sayfalarınızı Analytics üzerinden tespit edin. Bu sayfalarda farklı olan ne var, diğer sayfalarda da bu değişikleri yaparsak ziyaret/dönüşüm oranlarını etkiler mi sorularını kendimize sormamız gerekiyor. Farklı segmentler kullanarak bu sayfaları analiz etmek verileri ayrıştıma konusunda size yardımcı olacaktır. Mobil vs Desktop karşılaştırması size oldukça farklı veriler verecektir.
Etkinlik Analizi
Bir önceki yazımda gelişmiş e-ticaret üzerinde durmuştum. Eğer sitenizde e-ticaret kurulumu yaptıysanız analytics üzerinden davranış>etkinlikler sekmesine ulaşarak kategori yada ürün bazında önemli çıkarımlar elde edebilirsiniz. Hangi ürün sayfalarının geliştirilebileceği, hangi kategorilerin daha çok kullanıcı aldığı açık bir şekilde izlenebilir ve buna uygun değişiklikler kurgulanabilir.
Denemeler
Yine analytics ve optimize raporları üzerinden ulaşabileceğiniz bu rapor sayesinde yaptığınız UI/UX testlerinin hangi oranda etkili olduğu, size ne kadar dönüşüm sağladığı ve oturum/sayfa görüntüleme üzerinde etkisi olup olmadığını kolayca görebilirsiniz.
Google optmize ile exit intent pop-up kurgusunun nasıl yapılacağı ilginizi çekiyor ise bu yazımızı kaçırmayınız.
Exit intent kurgularını GTM ile yapabilmek için nasıl kodlar eklememiz gerekiyor. Buyrun okuyalım...
A/B test hakkındaki merak edilen sorulara buradan ulaşabilirsiniz.